Voeding

Wat is gezonde voeding en waarom kiezen we voor gezond eten?

Al vanaf een jonge leeftijd krijg je te horen dat het belangrijk is om gezond te eten. Gezond eten is namelijk belangrijk voor de groei en de ontwikkeling. Ook op latere leeftijd kan gezonde voeding bijdragen aan het in stand houden van de vitaliteit van een individu. De afgelopen jaren heeft gezond eten ook een steeds grotere rol gekregen in de samenleving.

Op diverse sociale media verdienen mensen veel geld met het promoten van gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Als jij deze sociale mediakanalen bekijkt, dan lijkt het wel alsof je nooit een stukje taart of een koekje mag eten. Gelukkig is dit niet waar! Als je één stukje taart eet op een verjaardag dan betekent dit uiteraard niet dat jij ineens erg ongezond leeft en eet. Maar wat is dan wel de waarheid met betrekking tot gezonde voeding? En waarom is gezond eten belangrijk?

Zoals al eerder genoemd betekent gezond eten niet gelijk dat jij geen koekje meer mag bij de koffie. Bij gezond eten is het vooral belangrijk dat de basis van jouw voeding gezond is. Wanneer jij 80% van de tijd gezonde voeding eet dan is het niet erg om de overige 20% van jouw voeding te vullen met een lekker toetje of een ijsje. De basis van gezonde voeding bestaat uit zoveel mogelijk onbewerkte producten zoals verse groenten of een goed stuk vlees.

Daarnaast is het ook belangrijk om gevarieerd te eten. Hierbij kan de bekende schijf van vijf goed van pas komen. Bij gezond eten is het ook belangrijk om geen tussendoortjes te eten. Immers, tussendoortjes zijn vaak ongezonde etenswaren zoals koekjes of snoepjes. De drie hoofdmaaltijden die jij op een dag eet zijn voldoende om jou genoeg energie te geven.

Het laatste aandachtspunt met betrekking tot gezonde voeding is zuivel. In de jonge kinderjaren wordt het eten van zuivel gestimuleerd omdat dit de botgroei zal verbeteren. Echter, lactose en melkeiwitten zijn (met name op volwassen leeftijd) lastig te verteren. Daarom is het bij gezond eten juist belangrijk om niet al te veel zuivel in jouw voeding te verwerking.

Waarom we kiezen voor gezond eten

Gezond eten is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je op gewicht blijft en daarmee allerlei vervelende welvaartsziektes vermijdt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diabetes of hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat gezonde voeding ook de benodigde hoeveelheden van verschillende voedingsstoffen. Een goede verhouding aan voedingsstoffen voorkomt het ontstaan van allerlei stofwisselingsziekten.

De vitaminen en mineralen in gezond eten zullen ervoor zorgen dat je een goede weerstand opbouwt en daardoor meer kan genieten van het leven. Wanneer jij gezond eet zul jij vol energie wakker worden en zul jij de hele dag fysiek en mentaal actief bezig kunnen zijn. Ook zul jij je beter in je vel gaan voelen doordat jij minder lichamelijke klachten zult hebben. Kort gezegd kiezen we dus voor gezond eten om ons fijn te voelen en om optimaal van het leven te kunnen genieten!

Wellicht ook interessant....