Voeding Mediblog

De voordelen van multivitaminen

Zo gauw als de R in de maand is worden mensen weer bewuster van hun gezondheid en weerstand. De dagen worden korter, het weer buiten wordt natter. Grote kans dat er een verkoudheid of griep op de loer ligt. Wat je dan ook veel mensen ziet doen is dat ze tijdens deze periode extra vitamine gaan slikken. Natuurlijk is een gevarieerde en rijke voeding de beste manier om de benodigde vitamine binnen te krijgen, maar dit is zeer lastig om geheel goed af te stemmen. Daarom nemen de meeste mensen ter ondersteuning vitaminepillen. Een van de mees voorkomende vitaminepillen die in Nederland geslikt wordt, is de multivitamine pil. Maar wat is een multivitamine precies? En wat zijn de voordelen van zo een alles-in-een pil? In dit artikel leggen we je dit graag uit!

Wat zijn multivitaminen?

Multivitaminen zijn supplementen die meerdere vitaminen gecombineerd bevatten. Vaak worden hier ook de belangrijkste mineralen aan toe gevoegd. Om welke vitaminen en mineralen het precies gaat, verschilt per merk dat je koopt. Net zoals de samenstelling, de hoeveelheid vitaminen en mineralen, per supplement verschilt. Meestal gaat het echter om een samenstelling van de dertien belangrijkste mineralen. De bekendste zijn waarschijnlijk vitamine A, C en D. Maar er zitten ook varianten in van vitamine B zoals B1, B6 en B12. Daarnaast zitten er mineralen in zoals calcium, koper, magnesium en zink.De samenstelling is dus ook per supplement verschillend. De hoeveelheid per vitamine wordt uitgedrukt in gram, meestal microgram of milligram. Daarnaast wordt er vaak aangegeven hoeveel procent van de dagelijks aanbevolen hoeveel dit is. Multivitaminen worden meestal al pil gebruikt; een wat grotere pil die je tijdens de maaltijd neemt en in één keer dient door te slikken.

Welke voordelen hebben multivitaminen?

Het slikken van een multivitamine supplement heeft een aantal voordelen ten opzichte van het slikken van losse vitaminen.

Een makkelijke oplossing

Het voordeel – en ook meteen het nadeel – van multivitaminen is dat alle dertien vitaminen en mineralen erin zitten. Hierdoor krijg je in één keer alle basis vitaminen en mineralen binnen. De hoeveelheden per vitaminen zijn afgestemd op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Echter dat betekent niet dat de hoeveelheden zijn afgestemd specifiek op de behoeften van jouw lichaam. Om dit te achterhalen zou je echter heel veel moeten uitzoeken. Je zou moeten kijken naar de behoeften van je lichaam en wat je reeds door voeding aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dit is eigenlijk onbegonnen werk. Daarom is het een makkelijke oplossing om voor multivitaminen te kiezen, zo weet je zeker dat je de basis binnenkrijgt.Alleen als je specifieke klachten hebt is het aan te bevelen om op onderzoek uit te gaan en te kijken welke eventuele vitaminen tekorten je hebt en dit kun je oplossen met specifieke vitaminepreparaten. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Slechts één keer innemen

Alles zit in één pil, dat betekent dat je maar een keer per dag een pil moet slikken en niet meerdere tegelijkertijd of op verschillende momenten van de dag. Dit is dus een stuk makkelijker dan losse pillen. Bovendien is de kans dat je een pil vergeet wanneer je verschillende pillen op verschillende momenten moet slikken ook een stuk groter. Gemak dient de mens dus.

Multivitaminen voor specifieke doelgroep

Je ziet tegenwoordig steeds meer multivitaminen die afgestemd zijn op bepaalde doelgroepen. Zo zijn er multivitaminen speciaal voor de vrouw of speciaal voor 50 plussers. Op deze manier wordt de samenstelling van het supplement beter afgestemd op de specifieke behoeften van die doelgroep. Het gaat hierbij meestal om de afstemming van de hoeveelheden, er komen meestal wel nog alle vitaminen en mineralen in voor. Een voorbeeld is dat in de multivitaminen voor vrouwen er extra aandacht besteed wordt aan vitaminen B, deze zit er dan in een hogere dosering in.Goedkoper

Een laatste voordeel van multivitaminen is dat ze vaak ook goedkoper zijn dan losse vitamines. Stel je eens voor dat je de dertien vitaminen en dan ook nog de belangrijkste mineralen los zou moeten kopen. Los van dat het waarschijnlijk onmogelijk is 9om dan de juiste doseringen samen te stellen, zou het ook een hele investering zijn! Een multivitaminen supplement is een van de goedkopere supplementen. Je kunt al een potje met multivitaminen kopen voor enkele euro’s waardoor de kosten per pil teruggaat naar slechts enkele centen per dag. Een kleine investering in je gezondheid, die je samen met een gezonde voeding en voldoende beweging, veel kan opleveren!

Wellicht ook interessant....