Een darminfectie of gastro-enteritis wordt ook wel buikgriep genoemd. Een darminfectie is een combinatie van een ontstoken maagwand of het slijmvlies en een ontstoken darmslijmvlies. Een darminfectie kan worden veroorzaakt door bacteriën virussen of parasieten. Voedselbestanddelen kunnen ook een darminfectie veroorzaken, zonder dat je hiervoor besmet hoeft te zijn.
Symptomen, klachten en verschijnselen darminfectie
De meest voorkomende en bekende symptomen van een darminfectie zijn pijn in de buik en langdurige diarree. Je kan echter ook last krijgen van maagpijn en braken. Een darminfectie begint vaak acuut en zal doorgaans niet langer duren dan een dag of 10.
Risicogroep darminfectie
Een darminfectie of buikgriep komt met name voor bij kinderen onder de 7 jaar oud. Oudere kinderen en volwassenen kunnen echter ook een darminfectie oplopen. Je loopt extra risico op een darminfectie wanneer je in het buitenland op vakantie bent. Dit komt met name door het vreemde, vaak sterk gekruide eten, maar ook door slechtere hygiëne. De warmte en een verschil in bacteriën spelen ook een rol in het krijgen van een darminfectie. Hierdoor kunnen je darmen erg van slag raken en kan je een darminfectie krijgen.
Darminfectie ontwikkelingslanden
Darminfecties komen er veel voor in ontwikkelingslanden. De bacterie die de infectie veroorzaakt wordt namelijk overgedragen door middel van besmet eten, drinkwater of via rechtstreeks contact met uitwerpselen. De Salmonella, Campylobacter en E-coli bacterie zijn de meest bekende boosdoeners, maar ook darmparasieten zoals de Giardia lamblia kunnen een oorzaak zijn van een maag-darminfectie.
Darminfectie voorkomen
Je kunt besmetting voorkomen door geen rauw vlees of rauwe eieren te eten. Daarnaast is het aanraken van rauw vlees of rauwe eieren zonder daarna je handen te wassen niet aan te raden. In het buitenland dien je wat vaker je handen te wassen alvorens je gaat eten als wanneer je thuis bent. Drink geen drinkwater dat je niet vertrouwt. Koop drinkwater in de winkel als je in het buitenland bent. Ook bedorven zuivel kan een bron zijn van bacteriën waar je een darminfectie van kunt krijgen.
Darminfectie besmettelijk
De darminfectie is enorm besmettelijk. Was je handen vaak als je in de buurt bent van iemand met een dergelijke infectie en als je zelf een darminfectie hebt kun je het beste zoveel mogelijk binnen blijven en zo min mogelijk etenswaren aanraken. Het is ook essentieel dat je voldoende je handen wast en goed uitrust. Op deze manier is de kans dat je andere personen besmet zo klein mogelijk.