Mediblog

Bevalling

Bevalling

Wanneer je zwanger bent en bijna moet bevallen dan ben je alerter dan ooit tevoren. Je let enorm op je lichaam en alle symptomen en verschijnselen die het vertoont. Zodra je weet waar je op moet letten ben je vast een stuk rustiger. Je weet dan precies wanneer het zover is en hoef je je geen onnodig zorgen te gaan maken.

Symptomen begin van de bevalling

De symptomen van het begin van de normale beloop van de bevalling zijn de volgende:

Verlies van de slijmprop

Een van de eerste symptomen van de bevalling is het verliezen van de zogenaamde slijmprop. Wanneer je zwanger bent dan wordt je baarmoedermond gedicht met een slijmprop. Tegen het einde van je zwangerschap zal de prop loslaten en middels je vagina naar buiten komen tezamen met slijm en bloed. De prop is een klein en taai propje. Zonder de prop voor de baarmoedermond hoeft de bevalling nog niet meteen plaats te vinden. Het kan ook voorkomen dat de prop naar buiten komt zodra de weeën zijn begonnen. Je hoeft de verloskundige niet per se in te lichten over het feit dat je de prop bent verloren, maar het kan geen kwaad om het te melden. Het kan ook zijn dat je het niet eens merkt, als de prop loslaat, maar dit is dus geen ramp.

Het breken van de vliezen

De volgende verschijnselen van de bevalling zijn het breken van de vliezen. Ook komende weeën op gang. Wanneer je vliezen gebroken zijn is de kans groot, ongeveer 70%, dat de weeën binnen 24 uur op gang zullen komen. De eerste 24 uur kun je over het algemeen thuis uitzitten en wachten of de weeën ook daadwerkelijk komen. Als de weeën niet vanzelf op gang komen dan moet je naar het ziekenhuis, omdat je baby risico loopt om een infectie op te lopen, omdat de vliezen langdurig gebroken zijn. Wanneer je vliezen gebroken zijn mag je ook niet meer thuis in bad. De verloskundige dient altijd te controleren of je vliezen daadwerkelijk gebroken zijn.

Het hebben van voorweeën of echte weeën.

Veel vrouwen zitten met de vraag of de weeën nu daadwerkelijk zijn begonnen of dat het zogenaamde voorweeën zijn. Als je erg veel voorweeën hebt dan kan dat vrij lastig zijn, met name als deze zich ‘s nachts voordoen. Symptomen en klachten van voorweeën zijn dat ze meestal komen zonder enige regelmaat, maar ze kunnen ook zeker op regelmatige basis komen. Je kunt dus echt het gevoel hebben dat de bevalling daadwerkelijk begonnen is, terwijl dit nog niet het geval is. Het grote verschil tussen de beide soorten weeën is dat voorweeën niet erger zullen worden en veel korter duren dan echte weeën. Een voorwee duurt over het algemeen een seconde of 30-40. Een echte wee duurt ten minste één minuut. Daarnaast wordt de voorwee niet pijnlijker tegenover de pijnlijker wordende wee.

Echte weeën

Hoe weet je zeker of het gaat om echte weeën of om een voorwee? Let hierbij goed op hoe de wee zich ontwikkelt. Wordt deze steeds pijnlijker, kun je nauwelijks praten en moet je na elke wee enorm bijkomen? Dan kun je absoluut aannemen dat de weeën echt zijn.

Wellicht ook interessant....