Mediblog

Griep symptomen

Wat is griep?

Griep is een ziekte die wordt veroorzaakt door het virus influenza. Vaak denken mensen griep te hebben, maar gaat het om niet veel meer dan een erge verkoudheid. Griep en verkoudheid hebben ongeveer dezelfde symptomen. Het verschil tussen griep en verkoudheid is dat griep veel gevaarlijker is en dat iemand die griep heeft minstens een week ziek thuis zal zitten, terwijl een verkoudheid normaal gesproken na een aantal dagen alweer over zal zijn.

Er zijn vele vormen van het griepvirus. Tegenwoordig zijn door veelvuldige media aandacht de Mexicaanse griep en de Vogelgriep bekend bij veel mensen. Gelukkig hebben beide vormen van griep (nog) niet veel slachtoffers geëist. Een aangepaste variant van het griepvirus kan namelijk zorgen voor epidemieën. Zo heeft de Spaanse griep in 1918 tussen de twintig en veertig miljoen slachtoffers veroorzaakt.

Griep symptomen

Griep symptomen zijn vooral dezelfde symptomen als die van verkoudheid. De symptomen zijn meestal wel heviger dan bij verkoudheid. Griep symptomen zijn koorts, hoofdpijn, verstopte neus, vermindering van de eetlust, moeheid, hoesten, spierpijn en keelpijn.

Griep koorts

Hoge koorts is een van de griep symptomen. Onder ‘griep behandelen’ staat wat je tegen koorts door griep kan doen.

Griep hoofdpijn

Meestal gaat griep gepaard met hevige hoofdpijn. Hoofdpijn is daarom ook een van de symptomen van griep. Het innemen van pijnstillers, die ook tegen de koorts kunnen helpen, kan de hoofdpijn verminderen.

Griep verstopte neus

Een verstopte neus is een ander symptoom van griep. Gebruik van neussprays en/ of neusdruppels kan tegen neusklachten helpen.

Griep vermindering van de eetlust

Een ander symptoom van griep is verlies van de eetlust. Personen die griep hebben verliezen vaak hun eetlust. Het is toch verstandig om te proberen om wat te blijven eten.

Griep moeheid

Ook moeheid is een verschijnsel van griep. Zorg ervoor dat je in bed blijft als je griep hebt.

Griep hoesten

Hoesten is een van de andere symptomen van griep, die je kan tegen gaan door hoestdrank of hoesttabletten in te nemen.

Griep spierpijn

Griep verschijnselen kunnen ook spierpijn inhouden.

Griep keelpijn

Keelpijn kan ook een van de verschijnselen van griep zijn. Als je last van keelpijn hebt kan je keelsnoepjes innemen of zorgen dat je koud water of andere koele dranken drinkt.

Griep voorkomen

Griep is helaas niet echt te voorkomen, maar ziekteverschijnselen van griep zijn wel te voorkomen. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede weerstand hebt, zodat je lichaam gewapend is om het griepvirus te bestrijden. Als je weerstand hoger is verlaagt dit de kans dat het griepvirus zich kan vermenigvuldigen. Je kan je weerstand tegen griep (en andere ziekten) hoog houden door gezond te leven. Je kan op een aantal zaken letten:

Gezond en gevarieerd eten

Het is verstandig om gezond en gevarieerd te eten om een hoge weerstand tegen griep te krijgen. Zorg er dus voor dat je voldoende groente en fruit eet, zodat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Vitamine C verhoogt de weerstand tegen griep.

Stress vermijden

Stress is ook een factor die de weerstand tegen griep verlaagt. Probeer zo min mogelijk stress te hebben, om zo je weerstand te verhogen tegen griep.

Voldoende slapen en voldoende rust nemen

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en voldoende rust neemt. Slecht slapen kan de weerstand verlagen, waardoor je lichaam slechter tegen griep gewapend is.

Voldoende bewegen

Het helpt ook om voldoende te bewegen om griep te voorkomen. Zorg ervoor dat je iedere dag voldoende beweegt, zodat je een goede conditie hebt. Het beoefenen van een sport verhoogt ook je weerstand tegen onder andere griep.

Griep prik

Een andere manier om je weerstand tegen griep te verhogen is door je te laten inenten tegen griep met een griepprik, ofwel door een vaccinatie tegen griep te nemen. Een griep prik bevat verzwakte of dode griepvirussen. Deze verzwakte of dode griepvirussen zullen geen griep veroorzaken, maar wel de weerstand van het lichaam tegen griep vergroten. Let wel op: een griep prik beschermt niet tegen alle vormen van het griepvirus. Komt er een nieuw griepvirus, dan zal de griep prik niet helpen. Een griep prik wordt afgeraden voor personen van zestig jaar of ouder of personen die sterk verzwakt zijn of bepaalde aandoeningen/ ziekten hebben.

Griep behandeling?

Wat is de juiste griep behandeling? Als je eenmaal griep hebt is er eigenlijk niet veel dat kan worden gedaan. Een echte griep behandeling is er niet. De beste griep behandeling is goed uitzieken als je griep hebt. Blijf thuis en zorg voor voldoende rust en ontspanning. Zorg dat je in bed blijft en voldoende drinkt als je tevens koorts hebt. Als je te snel weer aan het werk gaat nadat je griep hebt gehad is de kans aanwezig dat de symptomen van griep terug zullen komen.

Koorts

Wanneer je last hebt van koorts boven de 39,5 graden door de griep, dan kan je paracetamol of ibuprofen innemen. Deze producten zijn pijnstillers en helpen tegen koorts. Bij het innemen van ibuprofen kan je echter maagklachten krijgen, hetgeen bij paracetamol niet zal gebeuren. Let op: pijnstillers zijn geen geneesmiddel voor griep.

Keelpijn

In het geval dat je last van keelpijn hebt door de griep, dan helpt het om de keel vochtig te houden. Je kan keelpastilles nemen of op dropjes zuigen. Het drinken van water of koude dranken kan ook helpen.

Neusklachten

Tegen neusklachten door griep zijn verscheidende neussprays en neusdruppels beschikbaar, die ervoor zorgen dat de verstopte neus weer open gaat.

Risicogroepen griep

Er zijn een aantal groepen personen die een verhoogd risico hebben om griep te ontwikkelen:

  • Diabetespatiënten
  • Personen die een nierziekte hebben
  • Personen van zestig jaar en ouder
  • Personen die last van hartklachten hebben, bepaalde hartoperaties hebben gehad of een hartaanval hebben gehad
  • Kinderen die veel aspirine of gelijke middelen hebben gebruikt
  • HIV geïnfecteerde personen
  • Personen die recentelijk een beenmergtransplantatie hebben ontvangen

Wellicht ook interessant....