Mediblog

Koorts

Koorts is een verhoging van de ‘normale’ temperatuur die je als mens hoort te hebben. Vaak voel je je niet lekker als je koorts hebt.

Wat is koorts?

Wat is koorts eigenlijk precies? Zoals gezegd heeft iedere mens een ‘normale’ lichaamstemperatuur. Deze temperatuur is bij de mens ongeveer 37 °C. Gedurende de dag kan deze temperatuur enigszins schommelen, maar dat is normaal. Wanneer je temperatuur echter hoger wordt dan 37,5 graden, dan spreken we van verhoging. Wanneer je temperatuur nog verder stijgt en 38 graden of meer wordt, dan spreken we van koorts. Meestal wordt een hogere temperatuur alleen koorts genoemd als de interne temperatuurregeling van het lichaam van slag is. Als je dus hard hebt gesport en wat warmer bent heb je geen koorts.

Hoe kan je koorts meten?

Koorts kan op verschillende manieren worden gemeten. Zo kan je een thermometer anaal inbrengen of onder de oksel houden. Ook kan je een thermometer onder de tong houden of via de huid de temperatuur meten. Bij erg magere personen, waarbij meten via de oksel niet mogelijk is, wordt soms inguinaal gemeten. Bij inguinaal meten wordt er bij de lies gemeten. Minder goede methoden zijn meten via het oor of via een infraroodthermometer bij het voorhoofd.

Oorzaken van koorts

Koorts wordt vaak veroorzaakt door infecties of ontstekingen. Sommige vergiftigingen zorgen ook voor koorts. Koorts kan echter ook door andere gebeurtenissen ontstaan. In het geval dat een kind bijvoorbeeld in een auto wordt achtergelaten die in de zon staat kan er koorts ontstaan. Een zonnesteek zorgt ook voor koorts.

Ziektes waarbij koorts voorkomt

Koorts is een symptoom van vele ziektes en aandoeningen. Hieronder worden een aantal van deze ziektes en aandoeningen nader belicht. De lijst hieronder is puur informatief bedoeld en is niet bedoeld als medisch advies.

Griep

Een van de symptomen van griep is het hebben van koorts. Naast koorts zal je bij griep last kunnen hebben van een verstopte neus, hoofdpijn, moeheid, keelpijn en spierpijn. Je verhoging zal bij griep meestal hoger zijn dan bij verkoudheid.

Nierbekkenontsteking

Ook als je een nierbekkenontsteking hebt zal je last van koorts kunnen krijgen. Een nierbekkenontsteking betekent dat je last hebt van een ontstoken nierbekkenwand. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie. Andere symptomen dan koorts zijn bij een nierbekkenontsteking koude rillingen, hevige buikpijn, misselijkheid en overgeven en pijn in de onderbuik.

Galstenen

Het hebben van galstenen zorgt voor bepaalde klachten, waarvan koorts er één is. Naast koorts zal je last kunnen hebben van een brandend gevoel in de bovenbuik en winderigheid. Ook kan je last hebben van geelzucht.

Urineweginfectie

Een urineweginfectie kan soms zorgen voor koorts. Een urineweginfectie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes als nierbekkenontsteking, blaasontsteking, prostaatontsteking en urinebuisontsteking. Bij een urineweginfectie heb je afhankelijk van het type urineweginfectie ook last van een branderig gevoel bij plassen, geurige urine en vaak het gevoel dat je moet plassen.

Longontsteking

Longontsteking is een ontsteking in de longen. Klachten van een longontsteking zijn hevige hoestbuien, versnelde of te korte ademhaling, aanhoudende koorts, pijn in de borst en misselijkheid.

Pfeiffer

De ziekte Pfeiffer is erg besmettelijk en wordt door speeksel overgebracht. Symptomen van Pfeiffer zijn naast koorts veelvoudig zweten, erge keelpijn, opgezette keelamandelen, het hebben van een gevoelige buik en opgezette lymfklieren. Tegen Pfeiffer is geen behandeling bekend. Het enige dat je kan doen is goed rusten, maar ga uiteraard langs een huisarts voor advies.

HIV

Het HIV virus  heeft verschillende symptomen. Als je HIV hebt krijg je vaak eerst een zogenaamde conversiegriep. Je bent dan een paar dagen tot een paar weken grieperig. Bij deze conversiegriep kan je last hebben van symptomen als koorts, zweten, vermoeidheid, gewichtsverlies, misselijkheid en overgeven. Na de conversiegroep veranderen de symptomen enigszins. Je kunt dan als symptomen last hebben van vermoeidheid, diarree, kortademigheid, koorts en zweten.

Aids

Aids is de ziekte die wordt veroorzaakt door HIV. De symptomen zijn het zelfde als de hierboven omschreven symptomen bij HIV. Ook bij Aids kun je last hebben van erge verhoging en koorts.

Buikgriep

Buikgriep wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus en kan zorgen voor onder andere buikklachten. Je krijgt de ziekte door het norovirus, dat ieder jaar in Nederland ongeveer 500.000 mensen infecteert. Symptomen van deze ziekte zijn onder andere koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkrampen.

Oorontsteking

Als je last hebt van erge oorontsteking, dan kan je naast pijn in je oor, duizeligheid en verkoudheid ook last krijgen van verhoging en koorts.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking kan je herkennen door klachten als buikpijn, pijn in de onderbuik en het gevoel dat je constant naar de wc moet gaan. Ook spelen klachten als koorts en verhoging een rol bij deze ziekte. Het is belangrijk om blaasontsteking tijdig en grondig te behandelen, omdat het anders kan zorgen voor ergere aandoeningen als nierbekkenontsteking.

Mexicaanse griep

Mexicaanse griep is een griepvirus. Hierdoor zijn de symptomen vergelijkbaar met de symptomen van ‘normale’ griep. Je kunt daarom denken aan symptomen als verkoudheid, hoofdpijn, maar natuurlijk ook het hebben van verhoging of koorts.

Reuma

Reuma is een verzamelterm voor verschillende bot-, spier en gewrichtsaandoeningen. Hoewel je het niet zal verwachten kan een van de symptomen van reuma koorts zijn. Dit is het geval wanneer de reuma wordt veroorzaakt door een virus.

Q-koorts

Q-koorts is een ernstige ziekte die de laatste jaren veel in het nieuws is geweest. Het is een ziekte die van dier op mens kan worden overgedragen. Symptomen van Q-koorts zijn naast koorts hevige hoofdpijn, rillingen, veel zweten, diarree, misselijkheid, minder zin in eten en soms zelfs een longontsteking.

Leukemie

Leukemie is een verzamelnaam voor verschillende bloedziektes, waaronder bloedkanker. De ziekte heeft geen directe symptomen die duiden op het hebben van deze ziekte. Wel kan je last hebben van bijvoorbeeld vermoeidheid, een verminderde eetlust, misselijkheid, koorts of verhoging. Er kunnen ook ernstigere symptomen plaatsvinden als bloedend tandvlees, keelpijn, ontstoken slijmvliezen en amandelen, diarree of donkere urine.

Blindedarmontsteking

Koorts is ook een klacht van blindedarmontsteking, hetgeen een bacteriële ontsteking van de blindedarm inhoudt. Andere klachten van een blindedarmontsteking zijn het hebben van een harde, opgezette buik, verstopping en gasvorming, diarree, pijn rond de navel en rechtsonder in de buik, scherpe plaatselijke pijnen en pijn in de buik als je beweegt.

Wellicht ook interessant....