Mediblog

Hodgkin symptomen

Hodgkin of lymfeklierkanker is een ernstige aandoening. Deze kanker van het immuunsysteem is gelukkig goed te behandelen. 70 percent van de patiënten geneest na een aangepaste en intensieve behandeling. Net zoals bij elke kanker is een vroegtijdige ontdekking bepalend voor het verloop. Hieronder vindt u een overzicht van de symptomen die optreden bij lymfeklierkanker. Nadien zal een geneesheer de diagnose stellen, waarna de behandeling onmiddellijk wordt opgestart.

Gezwollen klieren

Zodra de Hodgkin zich ontwikkelt in het lichaam, zwellen de klieren in de hals, oksels, buik en liezen op.  Ondanks de zwelling is dit pijnloos.  Sommige patiënten ervaren ook benauwdheid of prikkelhoest bij gezwollen klieren in de hals.  De oorzaak van gezwollen klieren is divers.  Panikeer niet onmiddellijk want andere ziektes hebben ook gezwollen klieren als syndroom.  Naast de gezwollen klieren zijn er andere symptomen.  De combinatie van deze symptomen en opgezwollen klieren is een indicatie van Hodgkin.

Hodgkin symptomen

Systematische symptomen

Naast pijnloze zwellingen in de klieren zijn er andere symptomen die wel voor ongemak zorgen.  Nachtelijk zweten waarbij het beddengoed nat is , vermoeidheid zonder aanwijsbare reden, meer dan drie dagen onverklaarbare koorts of onverklaarbaar gewichtsverlies duiden op lymfeklierkanker.  Sommige patiënten ervaren zelfs pijn bij het drinken van alcohol.

De verschillende stadia

Bij het vaststellen van Hodgkin wordt ook het stadium bepaald.  Er zijn vier stadia: I, II, III of IV.  Stadium 1 duidt aan dat er slechts één lymfeklier of orgaan aangetast is.  Naarmate er meer klieren en organen aangetast zijn, wordt stadium 2 of 3 gekozen.  Stadium 4 is de ergste situatie, omdat er ook organen zonder lymfeklieren zijn aangetast.

Elk stadium heeft een A- en B-deel.  Bij deel A zijn er geen systematische symptomen, deel B geeft aan dat er minstens één systematisch symptoom is.  Het bepalen van het stadium en het deel is belangrijk voor de behandelende artsen.  Op basis van deze diagnose stellen zij een behandeling samen die de hoogste overlevingskans garandeert.

Wellicht ook interessant....