Mediblog

Symptomen Rugpijn

Rugpijn is een vorm van pijn die is gelokaliseerd in de rug. Het is een verzamelnaam voor verschillende rugklachten. Ongeveer 80% van de volwassen mensen heeft wel eens last van rugpijn.

Oorzaken rugpijn

Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Rugpijn kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door lichaamsbouw, gewicht, stress of zelfs menstruatie. Ook kunnen zware fysieke activiteiten als tillen of vallen voor rugpijn zorgen. Bepaalde sporten kunnen ook voor rugpijn zorgen als er bijvoorbeeld niet rustig wordt ‘ingespeeld’ en als er niet wordt gestretcht na het sporten. Denk aan sporten als tennis of badminton. Rugpijn kan ook duiden op een aandoening of ziekte. Hieronder volgt een lijst van aandoeningen en ziektes waar rugpijn kan voorkomen.

Hernia rugpijn

Een hernia is een van de meest bekende aandoeningen waarbij je rugpijn kan krijgen. Een hernia zorgt voor scherpe pijn in de onderrug.  Naast pijn kan een hernia ook krachtverlies en gevoelloosheid of irritatie veroorzaken. Een hernia wordt veroorzaakt door een uitstulping van de tussenwervelschijf die tegen een zenuw aandrukt, die daardoor geïrriteerd raakt en pijn gaat veroorzaken. Dit kan gebeuren door vallen, hard niezen, het maken van een verkeerde draaibeweging of door vallen. Ook een verkeerde houding kan zorgen voor een hernia.

Nierbekkenontsteking

Rugpijn kan ook een teken zijn van nierbekkenontsteking. In dat geval kan je naast rugpijn ook pijn in je zij hebben en koude rillingen. Daarnaast kan je koorts hebben of moeten overgeven. Een nierbekkenontsteking wordt behandeld met antibiotica.

Whiplash

Een whiplash kan zorgen voor rugklachten en rugpijn. Een whiplash kan zowel in de rug als in de nek plaatsvinden.  Andere symptomen zijn bewegingsbeperkingen, nekpijn, hoofdpijn en vergeetachtigheid.  Een whiplash wordt meestal veroorzaakt door een plotselinge zweepslag beweging, die je bijvoorbeeld door een auto ongeluk of een harde val kan krijgen.

Hartaanval

Een hartaanval kan leiden tot rugpijn. Andere symptomen zijn pijn in de borst, de schouders, de nek, de armen, ellebogen, keel, kaak, tandvlees of oorlellen. Daarnaast kan je misselijk zijn en last hebben van zweten. Je zal ook last kunnen hebben van hartkloppingen, overslaan van het hart, duizeligheid of de neiging om flauw te vallen.

Hartinfarct

Rugpijn kan tevens een symptoom zijn van een hartinfarct. In dat geval heb je ook last van pijn in de borst, misselijkheid, zweten en een koude, bleke huid.

Wellicht ook interessant....