Mediblog

Pijn in de onderbuik

Pijn in de onderbuik is een pijn die hoewel deze vaak niet ernstig is, wel als erg lastig wordt ervaren. Probeer vooral als de buikpijn vaker voorkomt de oorzaak te ontdekken.

Oorzaken pijn in de onderbuik

Pijn in de onderbuik kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder een aantal voorbeelden.

Pijn in de onderbuik door slecht eten

Een van de oorzaken van pijn in de onderbuik is slecht of te veel eten. Heb je iets gegeten waar je niet goed tegen kunt, dan kan dit voor buikpijn en pijn in de onderbuik zorgen. Meestal zal er dan niets ernstigs aan de hand zijn, in het ergste geval heb je last van voedselvergiftiging, dat in principe na een dag of drie geheel over moet zijn. Je zal dan ook misselijk worden en last krijgen van diarree. Blijft de pijn en voedselvergiftiging langer, dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Vertrouw je het niet, ga dan gerust al eerder langs. Voedselvergiftiging is lastig te voorkomen, maar let er in ieder geval op dat je vlees niet te lang in de koelkast laat liggen (maximaal twee dagen) of niet te lang in de vriezer. Let er ook op dat de koelkast temperatuur altijd onder de 7 graden celcius is.

Pijn in de onderbuik door blaasontsteking

Pijn in de onderbuik kan ook worden veroorzaakt door blaasontsteking. Naast een pijnlijk of brandend gevoel in de onderbuik zal  je dan ook last hebben met plassen. Plassen zal gepaard gaan met een pijnlijk of brandend gevoel. Als je blaasontsteking hebt of denkt te hebben moet je zorgen dat je genoeg drinkt en dat je naar de huisarts gaat. Deze zal dan waarschijnlijk antibiotica voorschrijven. Blaasontsteking kan je proberen te voorkomen door te zorgen voor goede hygiëne rondom de anus, gezond te eten zodat je een goede weerstand hebt en door na de seks (als je een vrouw bent) meteen te gaan plassen.

Pijn in de onderbuik door een soa

Pijn in de onderbuik kan duiden op een soa. In dat geval gaat de pijn meestal gepaard met andere klachten als een branderig gevoel tijdens het plassen, jeuk in schaamhaar, aan de eikel of schaamlippen of pijn tijdens de seks.

Pijn in onderbuik door nierbekkenontsteking

Pijn in de onderbuik kan als oorzaak een nierbekkenontsteking hebben. In dat geval is de wand van je nierbekken ontstoken. Dit zorgt voor koorts, koude rillingen, hevige buikpijn en pijn in de onderbuik. Een nierbekkenontsteking wordt meestal behandeld met een antibioticakuur.

Pijn in onderbuik door blindedarmontsteking

Zit de pijn in de onderbuik vooral aan de rechterkant van de buik, dan is er een kans dat je een blindedarmontsteking hebt. Een blindedarmontsteking is een ernstige aandoening, waardoor het belangrijk is dat je op tijd medisch advies vraagt. Symptomen en klachten die gepaard gaan met de buikpijn zijn een harde opgezette buik, verstopping en gasvorming, diarree, pijn in de buik bij bewegen en pijn rondom de navel.

Pijn in de onderbuik door chlamydia

Chlamydia kan een oorzaak zijn van pijn in de onderbuik. Klachten van chlamydia zijn naast pijn in de onderbuik na het hebben van seks afscheiding bij het urineren en bloedverlies voor de menstruatie. Helaas heeft chlamydia verder weinig symptomen. Chlamydia wordt behandeld met antibiotica.

Pijn in de onderbuik door maagzweer

Een ernstige aandoening die als een van de klachten pijn in de onderbuik heeft is een maagzweer. Pijn in de onderbuik gaat dan samen met misselijkheid, een vol gevoel, veel moeten boeren en een plotselinge hevige bloeding. Zo moet je bijvoorbeeld bloed overgeven of zit er bloed in de ontlasting. Herken je deze klachten, ga dan direct naar de huisarts.

Wellicht ook interessant....