Mediblog

Oorpijn

Oorpijn is een soort pijn die gelokaliseerd is in het oor. Oorpijn kan door verschillende dingen worden veroorzaakt.

Oorzaken oorpijn

Er zijn verschillende oorzaken voor oorpijn. De meest voorkomende oorzaak is echter een vorm van oorontsteking. Oorpijn kan echter ook worden veroorzaakt door plotselinge hoogteverschillen, bijvoorbeeld als je net bent opgestegen of geland met een vliegtuig of als je door een diepe tunnel rijdt met de auto.

Oorontsteking

Oorontsteking is zeer onaangenaam en lijdt onder andere tot oorpijn. Er zijn verschillende vormen van oorontsteking. We kennen middenoorontsteking, binnenoorontsteking en ontsteking van het uitwendige oor. Deze vormen van ontsteking hebben deels dezelfde symptomen en klachten, maar ook verschillende klachten.

Middenoorontsteking

Middenoorontsteking is de meest voorkomende vorm van oorontsteking, die duidt op een ontsteking achter het trommelvlies. Deze vorm van oorontsteking komt vaak voor bij kinderen onder de 4 jaar en soms bij baby’s. Middenoorontsteking kent ook andere klachten als verkoudheid, een loopoor en een verhoging of koorts.

Binnenoorontsteking

Een onbehandelde middenoorontsteking kan leiden tot een binnenoorontsteking. Een binnenoorontsteking zorgt ook voor oorpijn en is een ontsteking in de buisjes die voor evenwicht zorgen. Je zal als je binnenoorontsteking hebt ook last kunnen hebben van duizeligheid, moeite om je evenwicht te bewaren,., misselijkheid, oorsuizen en  gehoorverlies.

Ontsteking van het uitwendige oor

Oorpijn kan ook door een ontsteking aan het uitwendige oor worden veroorzaakt. Meestal komt een uitwendige oorontsteking voor bij volwassenen. Een ontsteking aan het uitwendige oor wordt veroorzaakt door een bacterie of schimmel. Symptomen en klachten van een ontsteking van het uitwendige oor zijn natuurlijk oorpijn, maar ook periodes van slechter horen en afscheiding afkomstig van het oor.

Wellicht ook interessant....