Mediblog

Springvinger Triggerfinger pols

Een springvinger of triggerfinger is een aandoening die veroorzaakt wordt door een verdikking of nodule in een pees van de vinger. Door de verdikking kan de pees bij het buigen van de vinger niet meer door zijn nauwe kanaal waardoor de vinger ‘vast blijft zitten’. Bij het opdrijven van de kracht van de buigspieren ‘schiet’ de vinger dan plots door. Door de extra wrijving die de pees hierdoor ondervindt verergert de ontstekingsreactie en ontstaat een vicieuze cirkel.

De oorzaak van de oorspronkelijke verdikking is meestal niet gekend maar een langdurige, repetitieve overbelasting, zoals langdurig autorijden, pistoolschieten, reuma, maar ook een verwonding kunnen de ziekte uitlokken.

Indien dit optreedt thv de duim spreekt men van een ‘springduim’.

Symptomen

Het verspringen van de vinger of de duim is een typisch verschijnsel. In erge gevallen is de verdikking op de pees zo groot dat de vinger niet meer door de tunnel kan en blokkeert.

Bij het terug strekken van de tunnel kan een raar gevoel optreden.

Diagnose

De diagnose is makkelijk te stellen aan de hand van het verhaal en het klinisch onderzoek, waarbij men een ‘klik’ kan voelen tijdens het buigen van de vinger.

Behandeling

Een cortisone inspuiting in de peesschede, aangevuld met rust kan al voldoende zijn om de ziekte te genezen.

Vaak is echter chirurgisch ingrijpen nodig waarbij de tunnel waar de pees doorheen moet groter wordt gemaakt.

Wellicht ook interessant....