Mediblog

Is klierkoorts besmettelijk?

Klierkoorts kan heel naar zijn als u er last van heeft, maar ook als mensen in uw omgeving er last van krijgen. Het is dus belangrijk om voor uzelf te weten of klierkoorts besmettelijk is.

Zo kan u eventueel voorzorgmaatregelen nemen om zo besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Als eerste is het belangrijk om te weten dat klierkoorts besmettelijk is. Alleen als u besmet bent met klierkoorts dan betekend dit niet dat u binnen twee dagen al ziek bent. Het kan tot wel acht weken duren voordat u last krijgt van de eerste symptomen van klierkoorts. Meestal duurt het dus wel even voordat u last krijgt van klierkoorts.

Besmetting met klierkoorts

Klierkoorts wordt vaak de kusziekte genoemd doordat een kus ervoor kan zorgen dat je last krijgt van de ziekte. De ziekte is namelijk overdraagbaar met speeksel. Als je elkaar een kus geeft dan wissel je natuurlijk speeksel uit, waardoor de andere ziek wordt. Dit is de reden dat vooral jongvolwassenen en kinderen last krijgen van Pfeiffer.

Alleen het is niet verplicht om elkaar echt te zoenen. Een besmetting kan ook al ontstaan door kleine speekseldruppeltjes. Kinderen hebben nog weleens speelgoed in hun mond en door dit bij elkaar te doen op de peuterspeelzaal ontstaat er al snel klierkoorts. Maar ook drinken uit elkaars beker kan ervoor zorgen dat u last krijgt van klierkoorts.


Klierkoorts eenmalig besmettelijk

Ongeveer 80% van de Nederlanders heeft weleens last van klierkoorts. Het is dan ook een besmettelijke aandoening waar u meestal niet veel aan kan doen. Het voordeel is wel dat als u ooit last heeft gehad van de ziekte van Pfeiffer u er in de toekomst geen last meer van heeft. De aandoening krijgt u namelijk slechts één keer in uw leven. Daarna kan u geen last meer van de ziekte krijgen. U heeft dan zogenaamde auto-immuun cellen aangemaakt en bij de volgende virus aanslag kan uw lichaam automatisch anticellen aanmaken. Normaal gesproken krijgt u het dus slechts eenmaal in uw leven.

Klierkoorts besmettelijk zonder ziek te worden

Als u besmet wordt met klierkoorts dan betekend dit niet dat u altijd ziek wordt. Als u het virus al eens gehad heeft dan wordt u uiteraard niet meer ziek. Maar soms maakt het lichaam voldoende immuun cellen aan om de aandoening zelf aan te kunnen. Het enige wat u dan merkt is dat u een beetje vermoeid bent. U heeft het waarschijnlijk niet eens door dat u besmet bent en u gaat zelfs gewoon door met uw werk.

De symptomen gaan eigenlijk direct weer over zodat u de besmetting nooit heeft meegemaakt. Het kan zelfs zo zijn dat u niet eens vermoeid bent geweest. Helaas is dit lang niet voor iedereen hetzelfde. De meeste patiënten krijgen gewoon tot maximaal 8 weken na de besmetting last van de symptomen van klierkoorts.

Mocht u ziek geworden zijn dan kan u zelf nog lang besmettelijk zijn. U kan tot twee jaar lang nog virusdeeltjes loslaten en andere besmetten met het virus. U hoeft hiervoor niet in paniek te raken want de meeste volwassenen zijn al eens ziek geweest, waardoor er een kleinere kans is dat u andere besmet.


Wellicht ook interessant....