Mediblog

Mazelen en Waterpokken

Kinderziektes : Mazelen en Waterpokken

Mazelen

De mazelen, u hebt er waarschijnlijk vast wel eens van gehoord. Maar hoe zit het echt met de mazelen? Met verdere complicaties, inentingen en doelgroepen? Wij vertellen het u in dit artikel. Allereerst: de Latijnse benaming voor de ziekte de mazelen is Rubeola. Het mazelenvirus komt in het lichaam van kinderen, aangezien het een kinderziekte is. En bijna nooit jong volwassenen of volwassenen met deze kinderziekte worden besmet. Dit is bijna zeer onmogelijk. De incubatietijd van deze ziekte is ongeveer acht tot veertien dagen. De mazelen als ziekte is zeer besmettelijk, omdat dit wordt verspreid via de lucht, dus met hoesten en niezen en zelfs ook ademen. De eerste verschijnselen lijken nog niet eens op de mazelen, gewoon misschien een ernstige griep. Zoals koorts, hoesten, hoofdpijn, een loopneus, het kan allemaal als eerste verschijnsel voorkomen. Maar hoe verloopt de ziekte verder?
Mazelen zijn juist in de bovengenoemde fase het meest besmettelijk. Kinderen hebben het vaak niet door en de ouders denken er niet al te moeilijk over en laten hun kind of kinderen gewoon buiten spelen waar het kind al snel andere kinderen kan besmetten met de mazelen. Zonder dat zij überhaupt weten dat het kind al de mazelen heeft. Op de binnenkant van de wangen verschijnen in eens vreemde vlekjes die aantonen dat het om de mazelen gaat. Al snel kunnen deze vlekjes over heel het lichaam verspreid worden. Een zeer vervelende ziekte met weinig complicaties. Niet ieder kind hoeft het te krijgen, het is maar net in welke situatie uw kind zich begeeft.

Waterpokken

Ieder kind krijgt het als het de leeftijd bereikt tussen de nul en achttien jaar ongeveer. Het lijken onschuldige, rode vlekjes of eigenlijk puntjes met weinig complicaties. Toch is het een zeer vervelende ziekte. De waterpokken kunnen heel erg verschillen qua stadium hoe erg het kan zijn. Sommigen hebben één of twee waterpokken als zij twee maanden zijn en hebben er daarna nooit meer last van, anderen krijgen pas de waterpokken als ze bijvoorbeeld tien zijn en zitten dan dagen helemaal onder met meer dan veertig graden koorts. En maar jeuken tegen de vervelende, rode vlekjes. Het blijft en is een vervelende ziekte, maar hoe verder en wat zijn belangrijke aspecten om te weten als we het over de waterpokken hebben?
De Latijnse benaming voor deze ziekte is Varicella. De term die artsen gebruiken is dus ook deze, de juiste. Het is een infectieziekte en hoort bij het rijtje van de zogenoemde kinderziekten. Windpokken en wijnpokken worden de pokken ook wel genoemd, andere benamingen dus. De incubatietijd voor deze ziekte is ongeveer veertien tot eenentwintig dagen.

Eerst ontstaan er kleine, rode vlekjes. Deze zijn na een dag al snel verdwenen en veranderd in iets grotere, met wit en rood gemengde, grote blaasjes. De ziekte is erg besmettelijk en het is maar één keer te krijgen. Omdat het zo besmettelijk is loopt negentig procent van alle mensen die door de ziekte zijn getroffen het in de kindertijd op. Een zeer vervelende ziekte waarbij geduld op nummer één staat. Die vervelende blaasjes verdwijnen vanzelf weer van het lichaam.

Wellicht ook interessant....