Mediblog

Wat is overspannen zijn?

Wanneer we praten over “overspannen zijn” dan wordt daar over het algemeen mee bedoeld dat iemand het gevoel van overwerkt zijn heeft. Er is geen motivatie meer op te brengen om bepaalde werkzaamheden te volbrengen. Er is geen fut meer voor. Er is een algeheel gevoel van uitputting. Daarbij komt ook cynisme bij kijken waardoor de betreffende overspannen persoon afstand tussen collega’s, vrienden en familie creëert. Iemand die overspannen is, heeft niet het idee dat hij of zij iets presteert en zal een verminderd gevoel van eigenwaarde hebben.

Overspannen symptomen

Wat zijn de symptomen waaraan je een overspannen persoon kunt herkennen? Hieronder een opsomming. De onderstaande symptomen kunnen ook voorkomen bij andere psychologische verschijnselen.

Weekendhoofdpijn

Weekendhoofdpijn is een symptoom van overspannen zijn dat is te verklaren doordat je van maandag tot en met vrijdag erg veel inspanning eist van je lichaam en van je geest. Je ervaart veel stress tijdens deze drukke werkweek en het is daarbij mogelijk dat je op zaterdag en/of zondag last krijgt van hoofdpijn.

Extra gevoelig voor geluid

Extra gevoelig zijn voor geluid kan ook een klacht zijn van overspannenheid. Over het algemeen kom je hierachter in de thuissituatie. Na een drukke dag heb je behoefte aan rust. Wanneer je thuis komt en je kinderen zijn aan het spelen, slaan met de deuren, kijken televisie of willen aandacht. Dan kan dit irritatie opleveren doordat je een intolerantie voor lawaai hebt opgebouwd door jouw enorme behoefte aan rust.

Vermoeidheid achter de ogen

Je kan als je overspannen bent ook een vermoeid gevoel achter de ogen hebben. Je hebt een brandend gevoel rondom en van je ogen. Je krijgt hierbij wallen of in elk geval de beginselen ervan. Deze vermoeidheid komt door langdurige periodes van stress.

Geen energie meer als je terugkomt van je werk

Overspannen mensen zijn vaak ook geheel uitgeput als ze thuiskomen van het werk. Je hebt geen puf meer om iets te gaan doen. Je bent moe en je ogen branden. Je hebt geen zin om te sporten, te klussen, met de kinderen te spelen of om te gaan wandelen. Je hebt geen behoefte aan beweging of andere activiteiten.

Verslavingsdrang of erg gevoelig voor verslaving

Overspannen personen kunnen ook last hebben van het volgende symptoom van overspannenheid. Ze zijn geneigd veel alcohol te nuttigen of erg veel te gaan roken. Gokverslaving of overmatig eten horen ook tot deze categorie. Het is een vorm van je gevoelens onderdrukken. Dit uit zich vaak in een verslaving waarbij je lichaam wordt verwaarloost.

Behandeling overspannen

Hoe behandel je overspannen zijn? Het is verstandig om hoe dan ook even met iemand te gaan praten. Dit hoeft niet per se een psycholoog te zijn. Gedachten ventileren is een uitstekende methode om van je klachten af te komen. Overspannen kun je overwinnen door voldoende rust te nemen en voldoende te praten over wat je dwars zit. Dat kan met een naaste, maar ook met een psycholoog. Zolang je maar praat. Deze ‘behandeling’ lucht in elk geval enorm op!

Wellicht ook interessant....