Mediblog

Symptomen leukemie

Wat is leukemie?

Leukemie is de verzamelnaam voor bloedziektes die zowel acuut als chronisch voor kunnen komen. De ziekte verspreidt zich via het bloed door het hele lichaam. Leukemie of bloedkanker is een ziekte waarbij er sprake is van een ongecontroleerde deling van bepaalde witte bloedlichaampjes. In principe kan elk orgaan er door worden aangetast. We kennen drie vormen van leukemie, namelijk acute leukemie, chronische lymfatische leukemie en chronische myeloide leukemie.

Leukemie is bij kinderen onder de 14 jaar een veel voorkomende vorm van bloedkanker,  er is hierbij dan over het algemeen sprake van acute leukemie. Bij volwassenen komt zowel een acute vorm van leukemie als een chronische vorm van leukemie voor. Leukemie vindt zijn oorsprong in het beenmerg of vanuit het lymfesysteem.

Symptomen en klachten leukemie

Leukemie geeft geen directe symptomen en klachten die duiden op het hebben van kanker. Denk hierbij aan vermoeidheid, weinig eetlust en misselijkheid. Doordat het bloed wordt aangetast verliest de huid haar kleur en kneust het snel waardoor blauwe plekken veel en snel voor kunnen komen. Verhoogde lichaamstemperatuur, duidend op koorts behoort ook tot de symptomen van leukemie. Bloedend tandvlees, keelpijn, ontstoken amandelen en slijmvliezen, vaak gepaard gaande met diarree en donkere urine zijn ook aanwijzingen. Laat altijd bloed- en urinemonsters afnemen om te onderzoeken wat er aan de hand is.

Acute leukemie

Wanneer we het hebben over een acute leukemie dan hebben we te maken met een snelle ontwikkeling van kwaadaardige kankercellen. Deze cellen nemen vervolgens de plaats in van de normale bloedcellen waardoor de kanker groeit en het lichaam verzwakt.

Chronische lymfatische leukemie

Wanneer we het hebben over chronische lymfatische leukemie dan hebben we te maken met een kwaadaardige aantasting van de cellen die afstammen van B-lymfocyten die ons lichaam helpen bij het in stand houden van het afweersysteem. B-lymfocyten vinden hun oorsprong in het beenmerg en behoren antilichamen te produceren die lichaamsvreemde organismen bestrijden. Bij deze vorm van leukemie is de milt meestal te groot en kunnen de lymfeklieren opzetten. Er is een teveel aan witte bloedlichaampjes en de lymfocytenkern wijkt af. De chronische vorm van bloedkanker is ongeneeslijk, maar is wel goed te behandelen.

Chronische myeloide

De chronische myeloide vorm van leukemie is een soort kanker dat zich nestelt in het beenmerg. De betreffende kankercellen bestaan bijna altijd uit een abnormaal chromosoom. Dat wil zeggen dat een chromosoom voor een deel aan een ander chromosoom is gegroeid. Waarom dit gebeurt is vooralsnog onduidelijk.

Oorzaak leukemie

Over de oorzaak van bloedkanker is nog niet heel veel bekend. Wel zijn er enkele indicaties te noemen. Zo is het bekend dat het virus, humane T-cel leukemie virus, een zeldzame vorm van kanker in het bloed kan veroorzaken. Daarnaast kan blootstelling aan radio-actieve straling een oorzaak zijn of een te vroege behandeling met radiotherapie. Wanneer je voor langdurige periodes wordt blootgesteld aan chemische stoffen zoals benzeen of pesticiden heb je tevens een verhoogde kans op leukemie. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat leukemie in de familie zit waardoor je een erfelijk risico hebt op leukemie.

Wellicht ook interessant....