Mediblog

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen

Een neusverkoudheid, bronchitis, koorts, aambeien, brandwonden, rusteloze benen of een liesbreuk. Veelvoorkomende gezondheidsproblemen waar betrouwbare informatie voor velen welkom is. Hieronder meer informatie over veelvoorkomende gezondheidsklachten en aandoeningen. Lees verder voor info en advies over jouw gezondheid

Onderlichaam

Pijn in benen

Als je fanatiek gesport hebt of jezelf hebt overbelast door bijvoorbeeld zware dozen te tillen tijdens een verhuizing, kun je pijn in de benen krijgen. Vaak is dat onschuldig en gaat dat meestal vanzelf wel weer over na een paar dagen. Als de klachten na een tijdje echter zomaar ontstaan of steeds blijven aanhouden, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Pijn in de onderbenen of bovenbenen kan namelijk ook duiden op slechte bloeddoorstroming, trombose, etalagebenen, een hernia of aderverkalking.

Bloedklonter en trombose

Wanneer je veel zit, wordt er te weinig bloed teruggepompt naar het hart en bovenlichaam. Hierdoor kan zich een bloedprop of een bloedstolsel ontwikkelen. De basis voor trombose. Ook roken, diabetes, langdurige bedrust, een gipsbeen of een teveel aan bloedcellen kan trombose veroorzaken. Een gevaarlijke situatie, want behalve veel pijn kan het ook gevaar voor je leven opleveren. Als de bloedklonter zich bijvoorbeeld verplaatst naar het hart, de longen of de hersenen, kan dit fataal zijn. Behandeling bestaat uit medicatie middels een injectie gedurende drie tot zes maanden of medicijnen die de stolling van het bloed tegen gaan.

Slagaderverkalking

Aderverkalking oftewel slagaderverkalking is een aandoening waarbij er een vernauwing van de bloedvaten optreedt. Je voelt dan plotseling hevige pijn of kramp in je benen opkomen. Dat komt doordat de bloedvaten vernauwd raken en daardoor moeilijker het bloed door de vaten kunnen vervoeren. De precieze oorzaak van aderverkalking is niet bekend, maar wel de risicofactoren die de kans op slagaderverkalking groter maken. Roken en te weinig bewegen zijn twee risicofactoren, maar ook teveel overgewicht of als je last hebt van een te hoge bloeddruk of suikerziekte.



Onderlichaam

Liesbreuk

Als je een pijnlijk, branderig gevoel hebt in de lies in combinatie met een misselijk gevoel, kan dat wel eens op een liesbreuk wijzen. Een opgezwollen Wat is een liesbreuk precies? Een liesbreuk is een uitpuiling van het buikvlies in de liesstreek oftewel simpelweg een breuk in de lies. Deze uitstulping is het gevolg van een zwakke plek of een opening in de buikwand. De medische benaming van een liesbreuk is hernia inguinalis. Pijn in de liesstreek kan verergert worden indien men bijvoorbeeld voorover bukt, te hard perst, niest, hoest of zware voorwerpen optilt. Een liesbreuk komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, omdat doorgaans de liezen bij mannen zwakker zijn dan bij vrouwen.

Hoe ontstaat een liesbreuk?

Een liesbreuk ontstaat indien er een zwakke plek optreedt in het buikvlies. Er kan dan een zwelling opkomen, die de uitstulping verklaart. Deze zwakke plek kan een aangeboren gevoelige plek in de buikwand zijn of pas later ontstaan na overgewicht, een zwangerschap of als gevolg van een sportblessure. Maar ook lichtere activiteiten kunnen soms voor een liesbreuk zorgen. Denk bijvoorbeeld aan te hard persen tijdens het urineren, aanhoudend hoesten of het tillen van zware dingen. Met andere woorden, wanneer er een druk op de buikwand wordt gezet.

Behandeling liesbreuk

Als je vermoedt dat je een liesbreuk hebt, dan is het verstandig om naar de dokter te gaan, want een liesbreuk verdwijnt nooit zomaar vanzelf. De dokter of chirurg zal de liesstreek onderzoeken als je in een staande positie staat. Wanneer op deze manier niet kan worden vastgesteld of het om een liesbreuk gaat, dan kunnen er andere methoden gebruikt worden zoals een echo-onderzoek of een herniografie. Het laatste is een onderzoek dat met behulp van een jodiumhoudend röntgencontrastvloeistof via een dunne naald in de buikholte wordt gespoten. Bij vaststelling van een liesbreuk zijn er verschillende hersteltechnieken mogelijk, maar over het algemeen wordt een liesbreuk operatief behandeld.

Keel

Kriebelhoest

Kriebelhoest wordt in de volksmond ook wel prikkelhoest of droge hoest genoemd, dat geeft al aan dat het om een droge hoest gaat en dat er doorgaans geen slijm naar boven komt bij een kriebelhoest. Hoesten kan prikkelend aanvoelen in de keel en luchtwegen. Op zich is een kriebelhoest geen erge aandoening, maar kan wel vervelend zijn. Zeker als je je op een openbare plek bevindt kan het lastig zijn als je het idee krijgt dat mensen om je heen zich storen aan jou hoest. Toch is het wel van belang dat je het in de gaten houdt. Een kriebelhoest duidt namelijk aan dat er een grote kans is dat je een ontsteking van de slijmvliezen of luchtwegen hebt. Kuchen of hoesten kan vaker optreden en heftiger worden. Dat kan op den duur pijnlijk worden.

Wat kun je doen om kriebelhoest tegen te gaan?

Als je een roker bent, dan weet je natuurlijk al dit niet gezond is. Helemaal niet als je last hebt van een droge hoest. Roken kan ook juist de oorzaak zijn van een kriebelhoest. Probeer dus te stoppen met roken en vermijdt rokerige ruimten. Ook stoffige ruimtes of slecht geventileerde ruimtes zijn funest voor een prikkelhoest. Een andere oorzaak van een droge hoest, kan ook verkoudheid zijn Probeer ook zo veel mogelijk te drinken, op die manier blijft de keel gesmeerd en heb je minder last van het ‚droge gevoel’ in de mond en keel. Honing, thee en drop zijn goede middelen om de prikkel in je keel te verminderen en dus ook de hoest. Wat ook niet helpt, is veel praten of schreeuwen. Daarmee belast je je keel en kan de hoest alleen maar toenemen. Indien je bovenstaande adviezen ter harte hebt genomen en na enkele weken de kriebelhoest nog niet verdwenen is of afgenomen, is het raadzaam om de dokter te raadplegen. Zeker als de hoest gepaard gaat met het ophoesten van bloed, heftige pijnen of ernstige benauwdheid.

Corona

Anno 2020 wordt er anders omgegaan met keel- en neusklachten. Dit komt vooral door het COVID oftewel het Coronavirus. Waar patiënten met hooikoorts of verkoudheidsklachten normaliter zich weinig zorgen maken over de symptomen, raken veel mensen nu in paniek als ze spontaan beginnen te niezen of te hoesten. De meest voorkomende klachten van Corona patiënten zijn dan ook koorts, een droge hoest en vermoeidheid. Toch hoeft dit niet meteen Corona te betekenen.

Andere klachten die minder, maar wel voorkomen zijn onder meer diarree, keelpijn, hoofdpijn, huiduitslag en pijnlijke spieren. Ernstige klachten zijn kortademigheid, koorts en een aangetast spraak of bewegingsvermogen. Het is belangrijk om zeker te weten of het gaat om verkoudheidsklachten of Corona, ook om verdere besmetting zovele mogelijk te voorkomen, daarom is het van belang dat bij klachten die langer aanhouden van twee weken, medische hulp in te schakelen of je te laten testen op het COVID-virus.



Algemeen

Schimmelallergie

Sommige mensen zijn allergisch voor pollen, noten, appels of…schimmels. Denk aan huidschilfers van dieren of huisstofmijt. En dat is ook niet gek, want schimmels behoren zelfs tot de belangrijkste stoffen waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Schimmels komen veel en nagenoeg overal voor, zowel in het huis als buiten het huis. Ze groeien in huis in vooral donkere, vochtige en broeierige ruimtes. Bijvoorbeeld in kelders, of ruimtes waar een hoog vochtgehalte is en geen goede ventilatie. Daarentegen kun je ook schimmels buitenshuis vinden. Als bladeren of vruchten beginnen te rotten, dan krijg je ook schimmelvorming. Wat zijn schimmels eigenlijk? Dat zijn hele kleine micro-organismen die via de lucht worden verspreid. Je kunt schimmels dus inademen en als je er gevoelig voor bent, zodoende last krijgen van de schimmels, maar je kunt schimmels ook binnen krijgen door ze op te eten of aan te raken.

Symptomen schimmelallergie

De symptomen van een schimmelallergie zijn kriebel en jeuk op het lichaam of het krijgen van rode vlekken op de huid. De symptomen lijken veel op klachten die hooikoorts patiënten ervaren. Je kan het ook heel benauwd krijgen en last krijgen van de slijmvliezen, gaan niezen of er kunnen zelfs ademhalingsproblemen optreden. Doorgaans niet ernstig, maar zeker vervelend en sommige mensen kunnen zelfs flink ziek worden door schimmels. Bepaalde schimmels kunnen echter wel gevaarlijk zijn en kunnen zelfs in combinatie met een allergie op den duur astma veroorzaken. Aangezien er verschillende schimmels bestaan waarvan de sporen allergische reacties uitlokken, kan het zijn dat de symptomen ofwel enkel in een bepaald seizoen of zelfs het hele jaar door optreden.

Tijd voor de huisarts?

Probeer jouw woning zo goed mogelijk te ventileren, vaker te stofzuigen – zeker als je huisdieren hebt- met een stofzuiger die over een HEPA-filter beschikt en probeer beschimmeld voedsel te vermijden. Als je echt veel last hebt van de allergie, kan de dokter of apotheek oplossing bieden. De huisarts kan onderzoeken welk medicijn het beste werkt bij jouw vorm van schimmelallergie past.

Wellicht ook interessant....