Mediblog

Symptomen menopauze

Wat is de menopauze?

De menopauze, ook wel de overgang genoemd, houdt in dat een vrouw verschillende lichamelijk veranderingen ondergaat. Zo zal de vrouw niet meer menstrueren en niet meer vruchtbaar zijn na de menopauze.

Menopauze symptomen en klachten

De menopauze is voor veel vrouwen een vervelende periode. De symptomen en de klachten zijn voor elke vrouw anders. Sommige vrouwen hebben zelfs symptomen die anderen helemaal niet hebben. Hoelang een symptoom aanhoudt en hoe erg een verschijnsel van de menopauze is varieert ook per vrouw. De menopauze is een natuurlijk proces dat elke vrouw op den duur zal ervaren. De een met wat meer complicaties dan de ander.

Emotionele symptomen en klachten menopauze

Er zijn enkele emotionele symptomen en klachten die je bij de menopauze kan krijgen. Aan welke emotionele symptomen en klachten kan je denken?

  • Een vrouw in de menopauze heeft meer last van angst
  • Een vrouw in de menopauze kan depressief zijn
  • Concentratieproblemen horen ook bij de menopauze
  • Prikkelbaarheid en overdreven reacties op kleine zaken zijn ook klachten van de menopauze
  • Sommige vrouwen zijn snel geïrriteerd
  • Vergeetachtigheid is tevens een klacht van menopauze
  • Bij sommige vrouwen vinden stemmingswisselingen plaats

Sommige problemen kunnen ook door insomnia worden veroorzaakt. Niet elke symptoom is per se te wijden aan de menopauze. Er spelen natuurlijk veel meer zaken een rol in het leven van de vrouw en daar zijn ook een aantal symptomen aan te wijden. Wanneer je als vrouw erg veel moeite hebt met de menopauze kun je het beste met andere vrouwen erover praten. Gezond(er) eten en extra vitamines toedienen kunnen ook bijdragen aan een soepelere overgang.

Opvliegers menopauze

Opvliegers zijn een van de meest bekende symptomen en klachten van de menopauze. Opvliegers worden veroorzaakt door plotselinge temperatuursverschillen als gevolg van een verandering op hormoonniveau. Zweten, het koud hebben, duizeligheid en hartkloppingen zijn verder ook klachten die bij opvliegers in de menopauze horen.

Slapeloosheid menopauze

Ook slapeloosheid kan een symptoom zijn van de menopauze, al kan slapeloosheid ook op iets anders wijzen. Sommige vrouwen die in de overgang zijn slapen slecht en zijn daardoor veel wakker in de avond. Dit zorgt voor irritaties overdag, omdat de vrouw erg moe zal zijn.

Lichamelijke klachten menopauze

Er zijn ook lichamelijke klachten die kunnen voorkomen bij de menopauze. Vaginale droogheid is zo’n lichamelijk symptoom van de menopauze, dat wordt veroorzaakt omdat het oestrogeen niveau lager wordt. Minder oestrogeen zorgt er ook voor dat de vagina en de blaas worden beinvloed. Seks kan hierdoor ongemakkelijker worden of zelfs pijnlijk. Urineverlies kan ook een van de verschijnselen van menopauze zijn. Incontinentie wordt veroorzaakt, doordat weefsels in de urineleiders veranderen tijdens de menopauze.

Hoe pak ik de menopauze aan?

Als je in de menopauze zit is het verstandig om een positieve kijk op het leven te houden. Zorg er ook voor dat je gezond eet en voldoende vitamines en mineralen opneemt. Uiteraard is het ook verstandig om voldoende te blijven bewegen tijdens (maar ook na) de menopauze.

Wellicht ook interessant....