Mediblog

Tips om te stoppen met snurken

Wil jij van het snurken afkomen? Dan hebben wij de beste tips voor je klaarstaan. Zodat jij het snurken op een makkelijke manier kan stoppen. Wist je trouwens dat snurken ook kan wijzen op slaapapneu? Nog een belangrijke reden om het snurken te stoppen.
Dat snurken een van de meest vervelende en veel voorkomende ergernissen is weet jij als geen ander. In een onderzoek blijkt zelfs dat 40 procent van alle volwassenen snurkt. Maar wat veroorzaakt het snurken en hoe kom je er makkelijk vanaf?
Hoe snurken komt is makkelijk te verklaren. Wanneer je slaapt verslappen je spieren. Een van deze spieren is de tong die dan een groot deel van de keel dicht waardoor je tijdens je slaap snurkt.
Om van het snurken af te komen hebben wij de 7 beste tips voor je op rij gezet. Wat zorgt dat je voortaan van een heerlijke nachtrust kunt genieten en een droge keel verleden tijd is. Je partner zal het bovendien ook prettig vinden wanneer je niet meer snurkt. Tijd om aan de slag te gaan dus.

Stoppen met snurken door op je zij te slapen.

Als je het snurken wilt verminderen of stoppen is op je linker of rechterzij slapen een van de beste en meest effectieve tips. Door op je zij te slapen voorkom je dat spieren die verslapt zijn tijdens de slaap de keel afdichten en kun je vrij blijven ademen.
Voor veel mensen is het even wennen op op een zij te slapen. Zeker wanneer je een buik of een rug slaper bent. Daarom is het belangrijk om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken tijdens het slapen. Je kunt bijvoorbeeld een extra kussen kiezen. Een voedingskussen is vaak het meest makkelijk. Je kunt een voedingskussen namelijk vormen zoals je zelf wilt.
Net als alles moet je op een zij slapen ook de kans geven om aan te wennen. Dit doe je het beste door er steeds opnieuw te proberen. Waarbij je zorgt voor optimale ondersteuning.

Gebruik geen medicatie voor het slapen gaan.

Het gebruiken van medicijnen als slaapmiddelen helpen om beter in slaap te komen. Maar deze slaapmiddelen zijn vaak ook de oorzaak dat je snurkt tijdens het slapen. Het is dus een goede overweging om te kiezen geen slaapmiddelen meer te gebruiken of de dosering van slaapmiddelen af te bouwen.
Vraag jezelf dus af of je een slaapmiddel nodig hebt om te kunnen slapen. In veel gevallen is het begonnen als tijdelijke oplossing en er inmiddels ingeslopen als vast gebruik. Alleen jij kunt bepalen of je zonder slaapmiddelen kan. Maar een huisarts kan je ook adviseren in het gebruik van slaapmiddelen of het soort medicatie dat je neemt.
Wanneer je slaapmiddelen gebruikt is het goed om deze geleidelijk af te bouwen. Je arts kan helpen bij het afbouwen door samen met jou een plan te maken. Er zijn mogelijk ook andere slaapmiddelen die je kunnen helpen om in slaap te komen met minder bijwerkingen.

Stoppen met alcohol en roken

Stoppen met alcohol en roken kan ook helpen tegen het snurken. Het is daarom goed dat je stoppen met roken of drinken in overweging neemt. Omdat het stoppen met roken vaak erg lastig is kun je hiervoor hulpmiddelen kopen of je huisarts vragen te helpen. Je kunt denken aan het kopen van nicotinepleisters, kauwgom of een medicijn dat je helpt minder naar het roken te verlangen (enkel via de huisarts verkrijgbaar).
Ook alcohol kan de oorzaak zijn dat je snurkt. Zelfs wanneer je slechts een borrel of biertje in de avond drinkt. Het is dus goed om hierop te letten zodat je mogelijk minder zal snurken.
Bij stoppen met roken zorg je ervoor dat je longen meer zuurstof kunnen opnemen. Je zal hierdoor minder zwaar ademen waardoor het snurken mogelijk ook tot verleden tijd behoort. Wanneer je stopt met roken verklein je ook de kans op serieus slaapapneu wat ten goede komt van je gezondheid in vele opzichten.

Doe mindfulness oefeningen voor het slapen gaan.

Het klinkt voor veel mensen zweverig en overbodig. Maar mindfulness is een van de meest effectieve manieren om rustig te kunnen worden. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten wanneer je veel aan het piekeren bent, een drukke dag hebt gehad of gewoon niet zo lekker in je vel zit.
Door mindfulness te doen voor je gaat slapen ben je een stuk rustiger en zijn veel van de dagelijkse prikkels niet meer aanwezig. Je kunt het zien als vervanging voor de telefoon waar je vlak voor het slapengaan nog even op kijkt.
Je komt met mindfulness dus makkelijker in slaap waardoor je de kans te gaan snurken voor een groot deel zal verkleinen. Er zijn overigens ook veel verschillende soorten oefeningen die je kunt doen. Bij het verminderen of stoppen van snurken kun je als beste de adem oefening doen die in vrijwel iedere applicatie te vinden is.
Nu je rustiger in slaap komt verklein je de kans ook dat je zal gaan snurken. Soms heb je door het doen van mindfulness zelfs geen slaapmedicatie meer nodig. Het draagt hierdoor dus bij aan een veel betere en stabielere nachtrust.

Gezonder leven door goede voeding en beweging

Bij overgewicht of een ongezonde leefstijl heb je meer kans om te snurken. Het is daarom goed voldoende te bewegen, gezond te eten en te letten op je dagritme. Zo zal voldoende beweging zorgen voor een betere doorstroming van zuurstof in het lichaam. Maar ook het overgewicht tegengaan. Daarnaast is gezond eten ook belangrijk om je lichaam in goede conditie te kunnen houden.
Bij voeding is het vooral belangrijk te kijken wat je eet, hoe gezond je eet en wanneer je eet op een dag. Zorg voor een goede balans door in de ochtend, middag en avond te eten. Maar weet ook hoeveel je eet en probeer dit op een gezond niveau te brengen.
Letten op voeding klinkt voor veel mensen ontzettend lastig. Dit is vaak ook het geval. Dat maakt het verstandig om goede hulp te zoeken bij een diëtiste. Bij steeds meer huisartsen kunnen ze je intern doorverwijzen. Zodat je er niet alleen voor staat.

Behandel hooikoorts of een verkoudheid

Wanneer je verkouden bent is de kans groter dat je snurkt tijdens het slapen. Dit maakt het verstandig om klachten door een verkoudheid of terugkerende hooikoorts aan te pakken. Je kunt dit doen door een gezondere leefstijl waarbij je zorgt voor voldoende weerstand. Maar ook door een neusspray of hooikoorts medicatie te gebruiken.
Bij een neusspray voor verkoudheid is het goed deze niet langer dan noodzakelijk is te gaan gebruiken. De praktijk leert dat neusspray verslavend kan zijn en je lichaam kan schaden.
Heb je hooikoorts? Dan zijn er verschillende medicijnen te koop. Maar bij serieuze klachten door hooikoorts is het altijd verstandig om hier samen met een huisarts naar te kijken. Een huisarts kan je bepaalde medicatie geven die de klachten gerichter aanpakt dan medicatie van een drogist.

Ventileren van een woning en slaapkamer

Heb je ook de neiging om ramen en roosters op een slaapkamer te sluiten? Niet doen! Een goede ventilatie van een kamer is belangrijk om vocht, gezonde lucht en warmte uit een slaapkamer af te voeren.
Je kunt een slaapkamer op verschillende manieren ventileren. Je kunt de ramen bijvoorbeeld op een kierstand plaatsen. De ventilatie roosters open te zetten of door een mechanische ventilatie als deze in een woning aanwezig is.
Het ventileren van een slaapkamer is gedurende het hele jaar goed om te doen. Zelfs als het buiten warmer of kouder is. Door een goede ventilatie geraak je in een betere slaap waar je minder in zal snurken en voorkomt dat je verkouden zal worden door ongezonde lucht.

Is er meer nodig om van snurken af te komen

Je hebt misschien van alles geprobeerd en niets helpt. Dan zijn er nog andere hulpmiddelen te koop. Je kunt denken aan een speciaal klemmetje voor de neus of onderzoek naar de reden dat jij snurkt. Zodat het snurken gerichter aangepakt kan worden.
Je hoeft je zeker niet te schamen als je snurkt. In de praktijk snurkt ruim 40 procent. Het is dus iets dat ons allemaal aangaat en waaraan je makkelijk iets kunt doen met de tips of een van de hulpmiddelen die er te koop zijn.
In sommige gevallen kan een huisarts je ook verwijzen naar een specialist op het gebied van slapen en nachtrust. Waarbij snurken een veelvoorkomend en herkenbaar probleem is. Het verwijzen kost geen geld en betekent in vrijwel alle gevallen dat deze vergoed zal worden door de zorgverzekering.

Specialisten als het om slapen gaat

De specialisten zullen tijdens het onderzoek bekijken hoe je slaapt en waarom je tijdens het slapen snurkt. Het kan namelijk zomaar zijn dat je slaapritme niet in topconditie is of dat er achterliggende problemen zijn die aangepakt moeten worden. Zoveel mensen, zoveel verschillende oorzaken. Naar de huisarts gaan is dus een slimme zet waar je zelf als je partner veel profijt van hebben.

Wellicht ook interessant....