Mediblog

Symptomen van darmkanker

Wat is darmkanker?

Darmkanker is een veel voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks zijn er zo’n 12000 mensen waarbij darmkanker wordt vastgesteld. Bij veel van hen gaat het om een erfelijke vorm van kanker. Deze erfelijke vorm ontstaat al op jonge leeftijd. Kanker wordt veroorzaakt door verandering in het DNA, het erfelijk materiaal dat al in je lichaamscellen zit. Zo’n verandering noem je een mutatie. Wanneer deze mutatie op jonge leeftijd voorkomt spreek je van een erfelijke factor. Op latere leeftijd, na je 50e, zit de mutatie vaak alleen in de cellen van de tumor.

Bij de erfelijke darmkanker zit de mutatie in alle lichaamscellen. Dit wordt overgedragen van ouder op kind en is dus erfelijk. Er zijn verschillende plaatsen in de darm, waar de tumor kan ontstaan, maar meestal wordt gesproken over dikkedarmkanker, omdat er veel overeenkomsten zijn. De behandeling is wel anders. De laatste jaren neemt het aantal mensen die darmkanker krijgen toe. Niet alleen door de vergrijzing van de bevolking, maar vermoedelijk ook door onze leefstijl. Het overlijdenspercentage neemt wel af door de steeds beter wordende behandelingsmethodes.

Symptomen, verschijnselen en klachten darmkanker

Klachten en symptomen die kunnen duiden op darmkanker zijn onder andere:

  • Een verandering in het ontlastingspatroon. Dit kan zijn in de regelmaat of in de kleur. We hebben allemaal een eigen ontlastingspatroon en als dit plots blijvend verandert, kan dit duiden op darmproblemen.
  • Gewichtsverlies of juist gewichtstoename zonder enige verklaarbare  reden.
  • Een aanhoudend ongemakkelijk gevoel in de onderbuik als pijn, krampen of een opgeblazen gevoel.
  • Aanhoudende voortdurende vermoeidheid.
  • Slijm en/of bloed in de ontlasting.
  • Het gevoel hebben dat je naar het toilet moet, terwijl er niets komt.
  • Het gevoel hebben dat je je darmen niet volledig hebt kunnen legen.
  • Bloedarmoede kan ook een symptoom zijn van darmkanker. Bloedonderzoek kan uitsluitsel geven.

Al deze klachten kunnen duiden op darmkanker, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Je kunt dus het beste je huisarts raadplegen, die je eventueel door kan sturen voor nader onderzoek. Darmkanker is een van de kankers die het best behandeld kunnen worden. Darmkanker moet dan wel in een vroeg stadium worden ontdekt. Hoe vroeger de darmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans is op volledige genezing. Het is dus erg belangrijk om bij bovenstaande klachten de huisarts te raadplegen.

Langslapers die te zwaar zijn of veel snurken hebben waarschijnlijk een grotere kans om darmkanker te krijgen. Uit een onderzoek van de Harvard Medical School is gebleken dat mensen die lang slapen en te zwaar zijn of veel snurken een grotere kans hebben om darmkanker te krijgen dan mensen die kort slapen.

Darmkanker

Het onderzoek vond plaats onder 76.368 vrouwen en 30.121 mannen. Deze vulden elke twee jaar vragenlijsten in over hoe ze leefden, of ze snurkten en hoeveel ze sliepen. Onder deze onderzochte personen ontwikkelden 1.973 mensen darmkanker.

Overgewicht en regelmatig snurken

Mensen die leden aan overgewicht of die veel snurkten kregen 1,4 a 2 keer zo vaak darmkanker als ze lager sliepen dan deelnemers die ook overgewicht hadden of veel snurkten, maar slechts 7 uur per nacht sliepen.

Slaapapneu en darmkanker

Volgens de onderzoekers is er een verband te vinden tussen het lange slapen en darmkanker en wordt dit waarschijnlijk verklaard door slaapapneu. Mensen die aan deze aandoening leiden zullen gedurende hun slaap regelmatig last hebben van stokkende ademhaling. Hierdoor worden ze door zuurstoftekort vaak kort wakker en snurken ze vaak. Het resultaat hiervan is dat ze slecht slapen en overdag vaak slaperig zijn. Slaapapneu komt het meeste voor bij mensen met overgewicht. Darmkanker komt bij deze groep mensen waarschijnlijk vaker voor omdat zuurstoftekort tumorgroei stimuleert.

Rokende vrouwen hebben waarschijnlijk een hoger risico op darmkanker dan rokende mannen.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Tromso uit Noorwegen blijkt dat rokende vrouwen waarschijnlijk een hoger risico hebben op darmkanker dan rokende mannen. In het onderzoek werden 602,242 mensen tussen de 19 en 67 jaar oud gedurende 14 jaar gevolgd. Er wordt in het onderzoek niet ingegaan op de reden dat rokende vrouwen gevoeliger zijn voor darmkanker dan mannen.

Rokende vrouwen gevoeliger voor darmkanker dan mannen

Uit het onderzoek is gebleken dat rokende vrouwen 1% meer risico lopen op het ontwikkelen van darmkanker dan vrouwen die nooit hadden gerookt. Vrouwen die al lange tijd (tientallen jaren) roken, hadden een sterk hoger risico op darmkanker. Vrouwen die al 40 jaar rookten verhoogde hun risico om darmkanker te krijgen met maar liefst 50%, terwijl dat bij mannen maar 8% is.

Wellicht ook interessant....