Mediblog

ziekte van Ménière

Wat is nou precies de ziekte van Ménière?

De ziekte van Ménière is een aandoening die te maken heeft met het oor. Het is vernoemd naar de Franse arts Prosper Ménière. Specifiek is het een aandoening die samenhangt met het binnenoor. In Nederland kan er niet een specifieke schatting gemaakt worden van het aantal patiënten, maar ongeveer zal dit liggen tussen de 8000 en 15000. Het meeste komt de ziekte voor bij mensen die een middelbare leeftijd hebben.

Natuurlijk zijn er een aantal symptomen die er op wijzen dat je misschien wel aan de ziekte van Ménière lijd. Zo komt het bijna altijd voor dat er duizeligheids-aanvallen voorkomen. Dit komt het meeste voor en bijna alle patiënten die de ziekte van Ménière hebben, hebben dit symptoom.

Druk in het oor kan bij mensen die de ziekte al geruime tijd hebben, een teken zijn dat er een aanval aan zit te komen. Het is een heftige aanval die dan volgt, die mensen bijna dwingt om te blijven liggen en wachten tot het weer overgaat. het is namelijk erg pijnlijk en voelt verschrikkelijk aan. Daarbij kan het ook zo zijn dat men moet braken, dat er sprake is van diarree, en dat met heel erg gaat zweten. Het kan zijn dat aanvallen wat sneller achter elkaar komen, maar er kunnen ook maanden of jaren tussen zitten.

Gehoorverlies

Aan het begin komt het ook voor dat er een wisselend gehoorverlies is. Later wordt dit permanent. Ook een tinnitus is niet uit te sluiten, dit zijn meestal piepjes binnen in het oor, die er eigenlijk helemaal niet zijn.

Er is geen bekende oorzaak die zorgt voor de ziekte van Ménière. Het is wel mogelijk om medicijnen te slikken tijdens de ziekte, om zo de diarree, misselijkheid en duizeligheid te verminderen tijdens de aanvallen. Maar aangezien men niet weet waar de ziekte vandaan komt, is er dus ook geen eenduidige remedie mogelijk. Uiteraard is het wel mogelijk om gehoortoestellen in te schakelen als er sprake is van gehoorverlies.

Doordat de symptomen van de ziekte van Ménière niet tegelijk optreden is het lastig om de diagnose te stellen. Toch is het belangrijk om een dokter op te zoeken als je last hebt van oorklachten. Misschien dat de ziekte van Ménière namelijk wel uitgesloten kan worden.

 

Wellicht ook interessant....