Mediblog

Avasculaire Necrose Heupkop

De heupkop of femurkop heeft maar een beperkte bloedvoorziening die doorheen de smalle femurhals (bovenbeen) loopt. Soms valt de bloedvoorziening weg, bijvoorbeeld na een ongeval met een breuk in de femurhals of bij een ontwrichting van het heupgewricht.

Als de bloedvoorziening wegvalt sterven de cellen in de femurkop af en verzwakt het bot. Uiteindelijk kan het bot van de heupkop in elkaar klappen.
Er is een duidelijk verband aangetoond tussen avasculaire necrose van de heupkop en alcoholisme. Ook de drukverschillen waarin diepzeeduikers en mijnwerkers werken kunnen een aanleiding zijn tot avasculaire femurkopnecrose. Ook het langdurig innemen van corticosteroïden kan avasculaire necrose van de heupkop veroorzaken.

Symptomen

Steunen op het aangetaste been veroorzaakt pijn die kan uitstralen naar bil, lies en dij.

Later wordt de pijn erger en is hij zelfs ‘s nachts aanwezig. De heup wordt stijver.

Diagnose

Radiografie kan meestal pas in een laat stadium veranderingen aan de heupkop aantonen. Andere beeldvormende technieken – zoals MRI en botscan – zijn beter geschikt om avasculaire necrose van de heupkop aan te tonen.

Behandeling

Verschillende behandelingen voor avasculaire necrose zijn gericht op een chirurgisch herstel van de bloedvoorziening naar de heupkop.

Soms is een heupprothese de enige mogelijke behandeling.

Wellicht ook interessant....