Mediblog

Carpaal tunnel syndroom pols

Carpaal tunnel syndroom is het gevolg van een geklemde handzenuw. De zenuw loopt doorheen de carpale tunnel aan de onderzijde van de pols. Indien de inhoud van deze nauwe doorgang verdikt of de tunnel zelf nauwer wordt kan de zenuw gekneld raken. Dit kan optreden door een breuk van de pols maar ook door ontsteking ten gevolge van overbelasting door repetitieve bewegingen zoals handenarbeid en computerwerk.

Roken en overmatig koffiedrinken schijnt het risico op carpaal tunnel te verhogen.

Symptomen

Typisch is het dof aanvoelen en tintelingen in het deel van de hand dat door de nervus medianus bezenuwd wordt: duim, wijsvinger, middelvinger, het binnenste deel van de ringvinger en het deel van de hand net onder die vingers. In ergere gevallen is er het gevoel dat de hand slaapt of pijn, al dan niet met uitstraling naar boven toe.

Krachtverlies kan later optreden.

Diagnose

Het verhaal van de patiënt, aangevuld met een klinisch onderzoek wijst in de richting van carpaal tunnel syndroom. Vaak worden extra onderzoeken (radiografie, CT scan, electromyografie) gedaan om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening te bepalen.

Behandeling

De reden van carpaal tunnel syndroom moet eerst weggenomen worden: stoppen met de repetitieve bewegingen. Stoppen met roken en koffie.

Een polsbrace (spalk) kan in de beginfase verbetering geven. Ontstekingsremmers verminderen de zwelling.

Erge gevallen worden operatief behandeld waarbij de carpale tunnel groter gemaakt wordt.

Nabehandeling bij een kinesist of fysiotherapeut is nodig.

Wellicht ook interessant....