Mediblog

Symptomen keelontsteking

Bij een keelontsteking ontstaat er een ontsteking in de keelholte. Vaak komt een ontsteking voor bij kinderen en jongvolwassenen tot 24 jaar. De ontsteking ontstaat meestal door een bacterie of een virus. De ziekteverwekkers verplaatsen zich gewoon door de lucht in minuscule druppels. Als iemand in de omgeving niest of hoest dan kan dit al voldoende zijn om u te besmetten.

Als u besmet bent met een keelontsteking virus, dan betekend dit niet direct dat u ook ziek wordt. U kan de bacteriën bij u dragen zonder dat u last hebt van de symptomen. Meestal lost uw immuunsysteem het zelf op zonder dat u ziek wordt, maar als uw immuunsysteem iets zwakker is dan kan u last krijgen van een keelontsteking.


Symptomen keelontsteking

Een aantal symptomen keelontsteking komen vrijwel altijd voor. Dit is natuurlijk de kenmerkende pijn in de keel. Deze pijn kan uitstralen naar de hals en oren. Daarbij krijgt u pijn bij slikken en praten. Eventueel kan uw stem schor zijn en zijn de lymfeklieren in de hals vergroot. Als het om een heftige keelontsteking gaat, dan kan u last krijgen van koorts.

Dit hoeft in principe niet altijd te ontstaan bij een keelontsteking. Als u wel last krijgt van hoge koorts die aanhoudt, dan is het slim om even contact op te nemen met de huisarts. Eén van de laatste symptomen zijn natuurlijk een rode keel en er kunnen witte vlekken in de keel en op de amandelen ontstaan. Als er witte vlekken ontstaan dan heeft u te maken met een bacteriële keelontsteking.

Bij een bacteriële keelontsteking is het ook mogelijk dat uw amandelen ontstoken zijn. Een arts kan soms overwegen om wat slijm uit de keel te halen om dit te onderzoeken. Na onderzoek kan precies worden vastgesteld wat voor een soort bacterie of virus het is.

De behandeling van een keelontsteking

Een keelontsteking geneest bijna altijd vanzelf en tegen de pijn kan u eventueel paracetamol slikken. Dit is niet alleen pijnstillend, maar is ook nog eens ontstekingsremmend. Eventueel kan u dit combineren met ibuprofen om de ontsteking verder af te remmen. Kijk hier wel mee uit want dit kan eventueel maagklachten opleveren.

Als het toch blijkt te gaan om een bacteriële keelontsteking dan schrijft een huisarts meestal een antibiotica kuur voor. Als het om een virus gaat dan wordt er niets voorgeschreven. Bij een virus werkt een antibioticakuur niet voldoende. Als u regelmatig last heeft van een keelontsteking dan kan er besloten worden om de amandelen te knippen. Dit gebeurd vaak bij kinderen, maar bij volwassenen wordt deze ingreep minder vaak uitgevoerd.

De ingreep is voor volwassenen namelijk een stuk zwaarder, maar het kan er wel voor zorgen dat de klachten verminderen. Daarnaast kan een arts adviseren om te stoppen met roken. Roken verergerd de klachten van een keelontsteking en het zorgt ervoor dat u minder snel geneest. Eventueel kan u nog tegen de symptomen koele dranken drinken en voldoende rust nemen.


Wellicht ook interessant....