Mediblog

Nierbekkenontsteking bij zwangerschap

Pyelitis of wel nierbekkenontsteking bij zwangerschap

Helaas is een nierbekkenontsteking of pyelitis bij zwangeren een veelvoorkomend verschijnsel. De combinatie van de vaak reeds bestaande blaasontsteking in combinatie van verwijde urinewegen door veranderende hormonen, maakt dat zwangeren hier extra gevoelig voor zijn. Bacteriën vanuit de darm kunnen langs de bloedbaan de nieren bereiken onder andere door constipatie (dat veel voorkomt bij zwangere vrouwen), ook stagneert de urine door druk van buitenaf op de blaas en urinewegen.

Om de ernst van de ziekte goed te beoordelen doet men er goed aan, niet alleen te letten op de aanwezigheid van koorts, maar tevens de nierfunctie te bepalen en de aanwezigheid van bacteriën in de urine vast te stellen. Een slechte nierfunctie gaat gepaard met een oligurie (weinig plassen), ophoping van afvalstoffen in het bloed (ureum en kreatinine) en ongebalanceerde zouten in het bloed (te veel of te weinig natrium/kalium).

Goede prognose

Het gros van de zwangere patiënten met een nierbekkenontsteking herstelt zonder restverschijnselen. De aandoening gaat gepaard met typische klachten; rugpijn (in de flanken), hoge koorts, buikpijn, blaaspijn, nierpijn en mogelijk stinkende urine. Door gedegen onderzoek van een huisarts en eventueel specialist kan op tijd worden begonnen met antibacteriële/antivirale therapie in de vorm van medicatie. De medicatie kan geen kwaad voor de ongeboren baby. Sterker, het niet behandelen van een nierbekkenontsteking is in essentie veel gevaarlijker voor de ongeboren vrucht.

Wellicht ook interessant....