Mediblog

HIV symptomen

HIV is een ziekte die uiteindelijk aids veroorzaakt. Uiteraard is dit dus absoluut geen aandoening die je iemand toewenst. Toch kan het zo zijn dat je het hebt of dat je iemand kent die het heeft. Je hebt twee verschillende varianten van HIV. Zo heb je het HIV 1 virus dat slecht is voor ons immuunsysteem. Je lichaam kan zich op een gegeven moment niet meer tegen ziektes afweren. Bij HIV is het vaak zo dat mensen er pas laat achter komen dat ze het hebben, aangezien die klachten en symptomen laat optreden. Verder is er aannemelijk niets aan de hand waardoor je dus absoluut geen vermoeden hebt. HIV 2 is de variant die vooral in West-Afrikaanse landen voorkomt en vrijwel nooit in andere delen van de wereld.



De HIV 1 variant

Wat de HIV 1 variant betreft, zijn er een aantal symptomen die bij mensen kunnen optreden. Zoals al eerder gezegd, treden deze kenmerken pas redelijk laat op. Soms kan het zelfs zo zijn dat twee jaar na besmetting pas de eerste symptomen zichtbaar of voelbaar worden. Een verschijnsel dat wel bij het merendeel van de patiënten verschijnt, is conversiegriep. In dat geval heb je last van de gebruikelijke klachten van een griep en deze symptomen treden vaak al vrij snel na besmetting op.

Symptomen

Als de afweer minder wordt, kunnen de meeste symptomen wel optreden. Wat veel voorkomt is enorme moeheid. Mensen die HIV hebben zijn vaak erg moe en futloos. Wat ook een kenmerkend verschijnsel is van HIV is gewichtsverlies. Je kunt het vaak aan mensen zien die al jaren HIV hebben, de wangen vallen in, benen en armen worden dunner, en ze hebben bijna geen gram vet meer aan hun lichaam.  Ook de lymfeklieren in de hals kunnen behoorlijk opgezwollen raken, wat uiteraard zeer vervelend is, en ook misselijkheid en regelmatig overgeven horen bij de symptomen die bij een HIV virus horen.



Vergevorderd

Naarmate het HIV virus al vergevorderd is komen er symptomen voor zoals nachtzweten of hardnekkige diarree. Mocht je de diagnose nog niet hebben, en je hebt last van deze klachten is het zeker wel aan te raden om langs de arts te gaan. Vooral als er geen duidelijke redenen zijn voor deze klachten. Hoe vroeger je er bij bent, hoe beter uiteraard. Wat ook belangrijk is, en alleen relevant mocht je niet besmet zijn met het virus, is om te informeren hoe je het beste een besmetting voorkomt. Je kunt vaak namelijk hygiënische maatregelen treffen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.



Wellicht ook interessant....