Mediblog

5 tips voor een betere hygiëne tijdens corona

Sinds begin 2020 heeft het Corona virus grip op Nederland. We hoeven je niet te vertellen dat dit een hele grote impact heeft op onze samenleving.  Helaas is er nog geen vaccin en duurt het ook nog wel een tijdje voordat dat er is en dat iedereen ingeënt is. Tot die tijd is het dus vooral waakzaam zijn en zelf bedacht zijn op het verbeteren van je hygiëne. Maar wat kun jij zelf doen om je hygiëne te verbeteren?

Handen wassen

Misschien wel het eerste advies dat door de overheid werd gegeven toen Corona zijn intrede deed, was handen wassen. En dat advies staat nog steeds! Belangrijk is dat je je handen wel goed was, even afspoelen is niet voldoende. Zorg ervoor dat je je handen met zeep wast en dat je ze minimaal 20 seconde goed wast onder de kraan. Daarna afspoelen en ook weer goed afdrogen. Je handen wassen is vooral belangrijk als je buiten bent geweest, bijvoorbeeld in de supermarkt en dan weer thuiskomt. Maar ook als je je neus hebt gesnoten, na het wc gaan en voordat je gaat eten. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat je eventuele besmettingsbronnen (kan ook voor een gewone verkoudheid zijn) van je handen wast.

Nies en hoest in je elleboog

Veel Nederlanders zijn gewend om tijdens het niezen of hoesten een hand voor hun mond te houden. In principe is dit ook erg netjes, je voorkomt hiermee dat je omstanders ‘raakt’. Alleen gebruik je je handen best veel, waardoor er de kans is dat je even later je handen gebruikt om een hand te geven, iemand aan te raken of wat op te pakken. Vandaar dat het wereldwijde advies sinds Corona is om in je elleboog te niezen of hoesten. Dit vergt even wat oefening omdat het vaak een standaard reflex is om je hand te gebruiken, maar op deze manier verklein je de kans na het niezen of hoesten van doorgifte. Als je hierna je neus moet snuiten, gebruik dan het liefst papieren zakjes en gebruik deze eenmalig en gooi ze dan direct weg.



Afstand houden

Inmiddels zijn we in Nederland gewend aan de 1,5 meter samenleving of maatschappij. Door 1,5 meter afstand te houden van andere mensen, voorkom je dat je te dicht in de buurt komt van eventueel besmette mensen. Anderhalve meter staat gelijk aan twee armlengtes en geldt voor zowel mensen die je niet kent – bijvoorbeeld tijdens het winkelen of op kantoor – als voor bekende in de privé sfeer. Het geldt echter niet voor huisgenoten. Lukt het niet om de 1,5 meter afstand te houden? Bijvoorbeeld omdat je over de markt en het te druk is? Neem dan geen risico en verlaat de plek en kom op een later tijdstip terug.

Mondkapje dragen

Mondkapjes zijn op dit moment nog niet verplicht in Nederland, behalve in het openbaar vervoer. Toch wordt geadviseerd om ook in publieke binnenruimtes, zoals in supermarkten, winkels, musea en vliegvelden mondkapjes te dragen. Dit geldt trouwens alleen voor volwassen en kinderen van 13 jaar, jongere kinderen hoeven dit niet. Ook mensen die een uitvoerend contactberoep hebben zoals kapper of schoonheidsspecialiste worden verzocht om tijdens hun werk altijd een mondkapje te dragen.



Mondkapjes beschermen niet zo zeer de drager om niet besmet te worden met het corona virus, het beschermt vooral de mensen rondom de drager. Het mondkapje dekt namelijk de neus en de mond af waardoor bij hoesten en niezen geen virussen verspreid kunnen worden. In veel landen is het dragen van een mondkapje reeds verplicht en ook in Nederland zal dit waarschijnlijk doorgevoerd worden.

Was wat vaker je kleding

Een andere tip voor het verbeteren van de hygiëne tijdens de corona periode is het vaker wassen van je kleding. Dit is geen officiële tip vanuit de Nederlandse overheid. Echter nu er geadviseerd wordt om in je elleboog te hoesten en niezen, kun je je voorstellen dat er meer virussen en bacteriën op je kleren komen en dan met name op je bovenkleding. Het vaker wassen van deze kledingstukken is dus een makkelijke manier om ook hier weer je hygiëne een klein beetje mee te verbeteren.



Wellicht ook interessant....