Mediblog

Symptomen eisprong

Wat is de eisprong?

De eisprong wordt ook wel ovulatie genoemd. Hiermee wordt dat moment bedoeld waarbij er een rijpe eicel vrijkomt. Op het moment van de ovulatie kan de eicel over een periode van 12-24 uur bevrucht worden door het zaad van de man. De ovulatie is dus wel een voorwaarde alvorens er een zwangerschap voltrokken kan worden.

Verschijnselen van de eisprong

De verschijnselen van de eisprong zijn verschillend. De eisprong vindt plaats in het lichaam van de vrouw. De vrouw merkt over het algemeen niet dat de eisprong plaatsvindt. Toch geven vrouwen aan dat ze tijdens of rond de periode van de eisprong gespannen borsten hebben, last hebben van buikpijn zo rond de eierstokken en een dun vloeibare afscheiding hebben. Daarnaast hebben ze veel meer zin in seks. Dit zijn allemaal symptomen van de plaatsvindende eisprong.

Symptomen en klachten eisprong

Wat zijn de symptomen, klachten en aanwijzingen van de eisprong of ovulatie?

  • Je hebt een daling en stijging in lichaamstemperatuur.
  • Het cervixslijm is nat en draderig. Daarnaast lijkt het slijm erg op helder eiwit.
  • De baarmoedermond is ietsjes geopend, ligt wat hoger dan normaal en is zacht en voelt sponzig aan.

Voorspellen eisprong

Is de eisprong te voorspellen? Voor elke vrouw is haar cyclus uniek. Het is een natuurlijk proces dat verschilt per vrouw, maar wel gepaard gaat met dezelfde symptomen. De cyclus is afhankelijk van een hoop factoren waardoor de vrouw niet altijd een regelmatige cyclus heeft. De eisprong kan dus niet exact worden vastgesteld.

Anovulatie

Op het moment dat de vrouw in haar vruchtbare fase niet te maken krijgt met het vormen van een rijpe eicel, wordt er gesproken van een anovulatie. Dit betekent letterlijk de afwezigheid van de ovulatie. Anovulatie moet je niet verwarren met amenorroe: dit is wanneer een vrouw haar menstruatie niet krijgt. Een anovulatoire vrouw kan namelijk nog steeds menstrueren. Over het algemeen wordt bij de mensen die graag kinderen willen en het niet voor elkaar krijgen om zwanger te worden vastgesteld dat de vrouw niet ovuleert. Dit is in ongeveer 20 procent tot 25 procent het geval.

Wellicht ook interessant....