Mediblog

Wat is Lumbago ?

Een andere term voor rugpijn in de onderrug is lumbago. Hoewel deze termen vaak gebruikt worden is er toch een verschil. Lumbago geeft over het algemeen ook uitstraling naar de billen en benen. Deze pijn mag dan niet onder de knie komen, want uitstraling naar het gehele been is een van de hernia symptomen.

Veel mensen hebben weleens last gehad van rugpijn onderrug. Het is dus een veel voorkomend verschijnsel dat bijna iedereen wel eens zal overkomen. Rugpijn onderrug straalt dus in principe niet uit naar de billen of naar de benen, maar blijft beperkt door pijn in de onderrug. Indien de pijn langdurig aan blijft houden is een huisartsen bezoek raadzaam en dus aan te bevelen. Indien het slechts een kwestie van wat lichte pijntjes betreft is rust en oefeningen wellicht de beste remedie voor deze pijn in onderrug.

Is er sprake van spierpijn in de onderrug, vindt u op de pagina spierpijn verhelpen handige tips om de pijn te verlichten.

Oorzaken van rugpijn onderrug

Over het algemeen kan gesteld worden dat bij pijn in de onderrug er sprake is van een overbelasting van de wervelkolom of de wervelkolomspieren. Een andere oorzaak kan bijvoorbeeld wederom een verkeerde houding zijn die iemand gedurende het zitten of lopen aan heeft genomen.

Erg belangrijk is dat bij deze soort rugpijn de pijn alleen lokaal gevoel wordt. Er mag dus geen sprake zijn van uitstraling naar benen of andere lichaamsdelen. Is dit het geval is een huisartsenbezoek waarschijnlijk ook niet noodzakelijk. Denk goed na waardoor de rugpijn onderrug ontstaan kan zijn. Misschien is het toch een verkeerde plotselinge beweging, waardoor spieren plotseling ernstig overbelast werden. Een TENS apparaat kan de pijn verlichten.

Behandeling rugpijn onderrug

Ga bij twijfel altijd naar een arts. Hij of zij kan de juiste diagnose stellen en u verder helpen. Weet u bijna zeker dat de pijn ontstaan is door plotselinge bewegingen of ongewone bewegingen en rust en wat lichte oefeningen wellicht voldoende om de pijn doen af te nemen.

Blijf altijd de rug soepel houden. Bedrust is eigenlijk alleen mogelijk als een arts dit voor zal schrijven. Beweging door middel van lichte oefeningen en fysiotherapie kan uitkomst bieden als de rugpijn in de onderrug langer blijft duren.

Als er sprake is van chronische rugpijn is het vereist een arts te bezoeken. Langdurige rugpijn kan leiden tot andere vervelende problemen.Wellicht ook interessant....