Mediblog

Wat is eigenlijk een hernia?

Een hernia? Wat is eigenlijk een hernia ?

Een hernia is hetzelfde als een uitstulping van een tussenwervelschijf. De uitstulping irriteert een zenuw in de wervelkolom waardoor uitstralingspijn naar de benen kan ontstaan. Daarnaast kunnen uitvallingsverschijnselen van de zenuw ontstaan. Een typisch kenmerk is dat er pijn in één been ontstaan. Wat typische hernia symptomen zijn leest u op deze pagina.

Is een operatie altijd noodzakelijk ?

Nee, integendeel zouden we moeten zeggen. Vroeger werd wel veel sneller overgegaan tot een hernia operatie aan de rug. Tegenwoordig wordt veel meer naar alternatieven gezocht. Fysiotherapie wordt vaker als behandelmethode voorgesteld. Een operatie wordt vaak pas als uiterste behandelmethode door neurochirurgen uitgevoerd. In eerste instantie wordt vaak zes weken gewacht met opereren en wordt gekeken of via alternatieven behandelmethoden en rust gekeken of de hernia vanzelf weer over gaat.

Operatie rug herstel

Indien de hernia toch operatief verwijderd is, is het herstel een kwestie van tijd. Behandeling door middel van fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van het herstel van de patiënt. Door het oefenen van de rugspieren en belasting van de wervelkolom tracht hij/zij de patiënt weer actief te krijgen.

Normaliter worden patiënten na 3 tot 4 dagen weer uit het ziekenhuis ontslagen na een hernia operatie. Daarna zal de specialist na circa 6 weken de patiënt nogmaals op zijn spreekuur willen zien ter controle. Langzamerhand mag de belasting van de rug weer ter hand genomen worden en zullen patiënten weer hun dagelijkse werk kunnen hervatten.

Risico’s bij een operatie

Natuurlijk kunnen er bij een operatie complicaties optreden. De kans hierop is echter niet zo groot. Een hernia operatie is inmiddels meer en meer een routine operatie geworden voor een neurochirurg.

Toch kunnen er zich complicaties voordoen, zoals bijvoorbeeld een neurologische uitval of een niet goed genezende operatiewond. Het is een fabel dat veel patiënten na een mislukte operatie in een rolstoel terecht komen. De kans hierop is vrijwel nihil
Klik hier voor meer informatie


Wellicht ook interessant....