Mediblog

Pijn in de bil

Last van pijn in de bil ?

Pijn in de bil kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Het kan zijn dat de pijn altijd aanwezig is maar dat bijvoorbeeld bij het zitten de pijn in billen heviger is. Pijn in de billen of in een bil kan verschillende oorzaken hebben. Ook kan het zijn dat er een uitstraling naar de benen kan plaatsvinden.

Pijn in bilspier

Pijn in de bilspier kan diverse oorzaken hebben. Belangrijk is de pijn goed te lokaliseren en daarna met een adequate behandeling te kunnen starten. Daarnaast is het erg belangrijk de oorzaak van de pijn in de bilspier goed te herkennen. Een verkeerde diagnose leidt uiteraard vaak tot de verkeerde behandeling van het probleem en zal uiteindelijk geen oplossing bieden.

Mogelijke oorzaken

Hieronder geven we u een aantal mogelijke oorzaken voor pijn in bil en onderrug.

Pijn in bil bij zwangerschap

Bij een zwangerschap komt het vaak voor dat er hevige pijnen in de bil kunnen ontstaan. Dit wordt ook wel bekkenpijn genoemd en kan een erg pijnlijke aangelegenheid zijn. Ruim de helft van alle vrouwen die zwanger zijn wordt met pijn in bil geconfronteerd. Het komt dus erg vaak voor.

Overleg met een arts of de verloskundige hoe u deze klachten kunt verminderen. Vaak zal een programma worden verstrekt waarbij beweging en rust duidelijk zal worden omschreven en waarbij de pijn wellicht zou kunnen verminderen.

Het is een illusie om te verwachten dat er medicijnen bestaan. Na de zwangerschap verdwijnt de pijn vaak gewoon weer.

Zwangerschap tips

We geven enkele tips die de pijn wellicht bij zwangerschap kunnen verlichten :

  • Probeer de heupen altijd ‘recht’ te houden
  • Maak gebruik van de stoelleuning als je op wilt staan uit een stoel
  • Zak door je knieën als je wilt bukken
  • Probeer op je zij te slapen en niet op je rug

Overleg met de verloskundige of arts over specifieke pijn in bil klachten

Wellicht ook interessant....