Mediblog

Buikpijn

Buikpijn is een vorm van pijn die is gelokaliseerd in de buik. Buikpijn kan bijvoorbeeld in de onderbuik plaatsvinden.

Oorzaken buikpijn

De klacht buikpijn kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de oorzaak van buikpijn niets ernstigs. Misschien heb je iets verkeerds gegeten of is het voor jou de tijd van de maand. Buikpijn kan echter ook betekenen dat je zwanger bent of dat je ziek bent of een bepaalde aandoening hebt. De onderstaande ziektes en aandoeningen kan je hebben als je buikpijn hebt. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Vraag altijd een medisch specialist om advies.

Buikpijn door voedselvergiftiging

Buikpijn kan worden veroorzaakt door een voedselvergiftiging. Als je eten eet dat over de datum is kan je hier last van krijgen, door giftige stoffen die in het eten gaan vormen. Normaal gesproken zal voedselvergiftiging na een dag of drie over moeten gaan. Is dat niet het geval, ga dan naar de dokter. Ook bij ernstige klachten is het verstandig om langs de dokter te gaan.

Buikpijn door een soa

Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen buikpijn klachten veroorzaken. De buikpijn gaat dan meestal samen met andere symptomen als jeuk of pijn in de schaamregio, bultjes en/of uitslag.

Buikpijn door blaasontsteking

Buikpijn klachten in combinatie met moeilijk plassen of een brandend of pijnlijk gevoel tijdens het plassen kan duiden op een blaasontsteking. Ga in dat geval  naar de dokter en laat je urine testen. Als je blaasontsteking hebt zal je veel moeten drinken en waarschijnlijk een antibioticakuur krijgen.

Buikpijn door nierbekkenontsteking

Wanneer je niets aan je blaasontsteking doet kan een blaasontsteking zorgen voor ergere aandoeningen als bijvoorbeeld een nierbekkenontsteking. Je zal nog steeds last hebben van buikpijn klachten.

Buikpijn door urineweginfectie

Buikpijnklachten komen eveneens voor bij een urineweginfectie. Urineweginfectie is een verzamelnaam voor ziektes als blaasontsteking en nierbekkenontsteking.

Buikpijn door chlamydia

De soa chlamydia kan voor buikpijn klachten zorgen. Naast buikpijn zal je mogelijk afscheiding bij het plassen en bloedverlies voor de menstruatie kunnen krijgen. Verder heeft chlamydia helaas weinig symptomen, waardoor het een lastige ziekte is om te herkennen.

Buikpijn door buikgriep

Buikpijn kan tevens duiden op het hebben van buikgriep. Je hebt dan waarschijnlijk ook last van symptomen als hoofdpijn en koorts.

Wellicht ook interessant....