Mediblog

Slijmbeursontsteking knie

Een slijmbeurs is een met slijm gevulde zak die een glijdende functie heeft. Slijmbeurzen komen voor ter hoogte van gewrichten op plaatsen waar er wrijving is tussen verschillende weefselstructuren, zoals in de buurt van grote pezen.

De knie heeft 3 slijmbeurzen. De belangrijkste ligt voor de knieschijf: de prepatellaire bursa. Een andere slijmbeurs bevindt zich onder de knieschijf. Een derde bevindt zich bovenaan het onderbeen.

Een slijmbeursontsteking van de knie is meestal een gevolg van een overbelasting of van een trauma. Zelden is er infectie in het spel.

Bursitis of slijmbeursontsteking van de prepatellaire slijmbeurs treedt op na een klap op de knieschijf of door herhaaldelijk langdurig op de knieën te zitten. Rheumatoide artritis en pseudojicht zijn andere oorzaken van bursitis.

De slijmbeurs kan dan opvullen met bloed.

Symptomen

Een slijmbeursontsteking van de knie veroorzaakt zwelling, warmte, gevoeligheid en roodheid van de huid thv knie. De pijn is niet uitgesproken. Stijfheid en pijn bij stappen en verminderde beweeglijkheid kunnen voorkomen. In zeldzame gevallen waar er infectie van de bursa is, kan koorts en ergere pijn optreden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld tijdens het lichamelijke onderzoek.

Behandeling

De behandeling bestaat uit ijscompressen, rust en eventueel ontstekingsremmers.

Soms is aspiratie (leegzuigen) van de bursa nodig met een naald. Eventueel kan ook cortisone ingespoten worden om de ontstekingsreactie te verminderen.

Bij infectie worden antibiotica toegediend.

Wellicht ook interessant....