Mediblog

Hoofdroos

Wat is roos ofwel hoofdroos ?

Hoofdroos of roos is een droge schilfering van de behaarde hoofdhuid die soms gepaard kan gaan met jeuk. Hoofdroos komt niet vaker voor bij mensen met donker haar alleen het valt hierbij sneller op. Roos zorgt voor veel psychosociaal ongemak.

Ontstaanswijze van hoofdroos

Huidcellen worden steeds opnieuw aangemaakt en schuiven zo van de basis van de huid naar de buitenzijde. Deze hoorncellen worden uiteindelijk afgestoten en klitten aan elkaar vast in deeltjes die ca 2 mm groot zijn. Bij hoofdroos vindt er meer productie plaats van deze hoorncellen en zijn de deeltjes groter en gaan samenklonteren tot zichtbare schilfers. Een rol speelt hierbij een gist (Pityrosporum ovale) die ook bij mensen voorkomt die geen roos hebben. Gunstig voor de groei van deze gist is o.a. warmte en vocht waardoor de roos verergerd. Door afsluiting zoals een muts of hoed kan ook de roos doen verergeren.

In de zon groeit de gist minder goed. Slechte hygiëne heeft geen invloed.

Zijn er klachten ?

Hoofdroos geeft voornamelijk cosmetische klachten door witte schilfering op het haar en op de kleding. Daarnaast kan jeuk voorkomen. Door veelvuldig krabben kunnen wondjes ontstaan.

Wat doet de huisarts?

De huisarts vraagt eerst of er geen sprake is van factoren die roos kunnen bevorderen zoals veelvuldig haren wassen, hoofddeksels etc.

Hij zal de hoofdhuid bekijken en andere huidafwijkingen willen uitsluiten. Er kan nl. ook sprake zijn van hoofdschimmel of (seborroïsch) eczeem. Er is dan vaak sprake van roodheid van de huid, wondjes en puistjes. Bij het (seborroïsch) eczeem zijn vaak ook de wenkbrauwen, de haargrenzen, in en achter de oren en naast de neusvleugels rood met geel-witte schilfering.

Naast het kijken naar de hoofdhuid wordt geen verder onderzoek verricht indien er sprake is van uitsluitend hoofdroos.

Wat is de behandeling?

Hoofdroos is goed te behandelen met anti roos shampoos. De shampoo bevat stoffen die de gisten bestrijden zoals zinkpyrithon. De shampoo is vrij verkrijgbaar. Het kan nodig zijn bij onvoldoende effect een andere shampoo te gebruiken b.v. met de stof ketoconazol die de huisarts dan voorschrijft.

Geen verzendkosten bij Bol

Wellicht ook interessant....