Mediblog

De ziekte van Pfeiffer

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

Pfeiffer is een uiterst besmettelijke ziekte die middels ons speeksel wordt overgebracht. Pfeiffer staat om die reden ook wel bekend als “Kissing disease”. Pfeiffer is een klierkoorts, die met name kinderen, pubers en jongvolwassenen te grazen neemt. Pfeiffer is afkomstig van het Epstein-Barrivirus. Het virus valt de lymfocyten aan. Vanaf onze 50 jarige leeftijd zijn we vrijwel allemaal wel eens in contact geweest met het betreffende virus. Ongeveer 50 procent van alle mensen die geïnfecteerd zijn met het virus zullen geen symptomen vertonen en weten dus niet dat ze het virus bij zich dragen.

Symptomen Pfeiffer

Wat zijn symptomen en verschijnselen van Pfeiffer? Over het algemeen verloopt Pfeiffer zonder problemen bij kinderen. Vaak treden de eerste symptomen van Pfeiffer pas op na een week of 4 tot 6.

De symptomen van Pfeiffer zijn:

  • Koorts
  • Veelvoudig zweten
  • Hevige keelpijn en problemen met slikken
  • Opgezette keelamandelen
  • Opgezette lymfklieren
  • Gevoelige buik doordat je milt is opgezet

Over het algemeen gaan bovenstaande symptomen gepaard met een vermindering in eetlust, enorm gewichtsverlies. Daarnaast zijn ook hoofdpijn en een overmatig gevoel van vermoeidheid onderdeel van de symptomen. Het kan zijn dat je keelpijn en de bijbehorende koorts wat sneller afnemen dan de rest van de symptomen. De ene persoon is sneller weer gezond dan de ander. De mensen die wel langer ziek zijn kunnen maanden later nog een lusteloos gevoel hebben. Vrijwel iedereen die Pfeiffer heeft zal volledig herstellen. Nadat je Pfeiffer hebt gehad ben je voor de rest van je leven immuun voor de ziekte.

Pfeiffer complicaties

Pfeiffer kan leiden tot complicaties, ook al gebeurt dat niet vaak. De meest befaamde, maar ook meest gevaarlijke complicaties van Pfeiffer:

  • Een gescheurde milt.
  • Het verstoppen van de luchtwegen door opgezette lymfklieren.
  • Het ontsteken van de hersenen en de hersenvliezen.

Pfeiffer behandelen?

Er is geen behandeling beschikbaar tegen het Pfeiffer virus. Behandeling met verschillende antivirale middelen hebben geen zin. De beste methode om van Pfeiffer af te komen is voldoende rust. Zelfs in de chronische fase wanneer de patiënt beter lijkt te worden. Er zijn ook verschillende alternatieve geneesmiddelen en geneeswijzen die mogelijk helpen tegen Pfeiffer.

Wellicht ook interessant....