Mediblog

Spruw

Spruw is een infectie van de mond en het gebied rondom de mond, die een witte waas in de mond tevoorschijn toveren. Het komt erg veel voor bij jonge kinderen en baby’s, maar dit is geen reden dat het niet bij volwassenen kan voorkomen. De schimmel die achter de infectie zit, heet Candida. Naast de mondpartij kan orale Candida oftewel spruw zich ook nog uitbreiden naar andere gebieden van het lichaam. Denk hierbij aan tepels of andere geslachtsdelen. Uiteraard is het nooit fijn om zo een schimmelinfectie te hebben, het is echter niet gevaarlijk. Wel is het een schimmel die je niet zomaar even weg krijgt, het is namelijk erg hardnekkig.

De symptomen van Spruw zijn gelukkig erg duidelijk. Je herkent het heel snel en het heeft duidelijke kenmerken. Zoals eerder gezegd komt het bij baby’s erg vaak voor, maar bij volwassenen is het niet uitgesloten. Het kan zijn dat je witte plekjes in je mond krijgt, die overgaan tot een witte waas. Ook de binnenkant van de wangen en het gehemelte kunnen deze witte waas krijgen. Ook kan het zijn dat bij vrouwen spruw voorkomt bij de geslachtsdelen in de vorm van rode pukkeltjes. Baby’s kunnen door de spruw ook erg onrustig gaan drinken en klakkende geluiden maken met hun tong. Hieraan kun je het vaak ook wel herkennen.

Wat kun je doen aan spruw ?

Mocht het zo zijn dat je spruw hebt, of je kind, dan kun je een paar verschillende dingen doen. Uiteraard is hygiëne het allerbelangrijkste, aangezien de mond sowieso al een bron van bacteriën is. Bij baby’s is het dan ook erg belangrijk om de luiers regelmatig te verwisselen, en goed te wassen. Ook tanden poetsen en dit bijhouden is van groot belang. Daarnaast kun je ook antischimmel medicijnen zoals miconazol of nystatine gebruiken. Hierdoor kun je de spruw namelijk op vrij eenvoudige wijze verwijderen.

Vaak komt spruw bij baby’s voor door de moeder. Het kan namelijk zijn dat zij deze infectie bij zich draag op of rond de tepels, waar de baby uiteraard met de mond aan gaat zuigen. Hierdoor wordt de schimmelinfectie erg makkelijk overgedragen op de baby. Een lage weerstand of bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je deze infectie oppakt. Dit kun je van te voren nooit weten, en er is ook niet echt iets dat je kunt doen dat preventief werkt. Hoe raar het ook klinkt, je moet gewoon zien en merken of je het hebt of niet.

Wellicht ook interessant....