Mediblog

Symptomen diabetes mellitus

Wat zijn symptomen van diabetes mellitus? Wat is diabetes mellitus? Wat zijn de klachten van diabetes mellitus?

Soorten diabetes

Diabetes is de verzamelnaam voor drie soorten ziekten, namelijk diabetes mellitus (suikerziekte), diabetes insipidus en diabetes gravidarum (staat ook wel bekend als zwangerschapsdiabetes).

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte of suiker genoemd. Dit is eigenlijk geen juiste benaming, omdat dit suggereert, dat de ziekte ontstaat door teveel suiker eten of dat de persoon in kwestie helemaal geen suiker zou mogen eten. Het is een aandoening, die gekenmerkt wordt door een langdurig verhoogd glucosegehalte. Het is een ongeneeslijke stofwisselingsziekte, waarbij het lichaam niet genoeg energie kan halen uit de glucose (suikers). Hierdoor ontstaat diabetes is eigenlijk niet bekend. Veel mensen met een lichte vorm van diabetes zullen nauwelijks symptomen hebben waar in andere gevallen bij een te hoge glucosespiegel blaasontsteking, vaginale afscheiding of steenpuisten kunnen ontstaan.

Wat zijn de symptomen van diabetes mellitus?

Vaak plassen en veel dorst door te hoog glucosegehalte

De meeste mensen met diabetes met een (te) hoog glucosegehalte moeten vaak plassen en hebben vaak veel dorst.

Snel wondjes die slecht genezen

Je hebt grote kans dat wondjes slecht genezen, met name die aan de voeten. Dit komt doordat de zenuwen niet meer zo goed functioneren en je dus vaak niet voelt dat er een wondje zit.

Slecht zien

Je kunt last hebben van branderige ogen en wazig zien.

Moe zijn

Je hebt last van slaperigheid of je bent vaak moe.

Onvruchtbaarheid

Bij mannen kan diabetes leiden tot impotentie.

Droge mond/tong

Daarnaast zijn er veel patiënten die last hebben van een droge mond en/of een droge tong.

Oncontroleerbare eetbuien

Een veel voorkomend symptoom is een verhoogde trek in voedsel. De neuronen in ons brein hebben insuline nodig om de nodige glucose op te kunnen nemen, doordat er geen glucose opgenomen kan worden, denkt je lichaam dat het een gebrek aan voedsel heeft.

Diabetes insipidus

Diabetes insipidus is een aandoening waarbij de patiënt veelvuldig moet plassen en veel dorst heeft. Het heeft niets te maken met diabetes mellitus (suikerziekte). De aandoening wordt onder andere veroorzaakt door een tekort aan ADH (antidiuretisch hormoon).

Zwangerschapsdiabetes

Diabetes gravidarum oftewel zwangerschapsdiabetes komt voor bij zwangere vrouwen, die tijidens de zwangerschap een hoge bloedsuikerspiegel ontwikkelen, terwijl ze dat voor hun zwangerschap niet hadden. Het komt ongeveer bij 2% van de zwangere vrouwen voor. De oorzaak is de verandering in de hormonale huishouding, waarbij het lichaam ongevoeliger wordt voor insuline, waardoor het glucosegehalte stijgt. Meestal heeft zich in een paar dagen na de bevalling het suikergehalte al weer hersteld.

Wellicht ook interessant....