Mediblog

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een klacht die een bepaalde pijn die zich in het hoofd bevindt inhoudt. Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Meestal zal hoofdpijn onschuldig zijn en bijvoorbeeld worden veroorzaakt door moeheid of te weinig drinken. Soms kan moeheid echter duiden op een ziekte of aandoening.

Spierspanningshoofdpijn

De meeste hoofdpijn is spierspanningshoofdpijn, waar men helaas nog geen goede verklaring voor heeft. Deze hoofdpijn is een doffe, drukkende hoofdpijn. Soms wordt spierspanningshoofdpijn veroorzaakt door de nek en schouders, door een verkeerde houding in bed of door spanningen op school of op het werk.

Hoofdpijn als klacht van een ziekte of aandoening

Hoofdpijn kan ook duiden op een ziekte of een aandoening. Hoofdpijn zal dan meestal één van de klachten zijn van deze ziekte of aandoening. Hieronder zullen een aantal ziekten en aandoeningen waarbij hoofdpijn kan voorkomen worden genoemd. Deze lijst is niet volledig en het kan goed zijn dat je hoofdpijn door iets anders wordt veroorzaakt.

Hoofdpijn bij griep

Als je griep hebt zal een van de klachten hoofdpijn zijn. Andere klachten zullen een verstopte neus, vermindering van de eetlust, moeheid en hoesten kunnen zijn. De hoofdpijn kan door het innemen van pijnstillers als ibuprofen of paracetamol worden verminderd.

Hoofdpijn bij buikgriep

Mensen die buikgriep hebben zullen vaak last hebben van hoofdpijn, naast symptomen als buikpijn en koorts.

Hoofdpijn door een whiplash

Als je een whiplash hebt opgelopen door bijvoorbeeld een auto ongeluk, kan een van de klachten hoofdpijn zijn. Hiernaast zal je een stijve nek, nekpijn en nekbewegingsproblemen kunnen hebben.

Migraine hoofdpijn

Een zwaardere vorm van hoofdpijn is migraine. Mensen met migraine zullen migraine aanvallen krijgen. Ineens kunnen ze hoofdpijn hebben. Waarom sommige mensen last hebben van migraine en andere mensen niet is onbekend. Migraine wordt veroorzaakt door een tijdelijke verstoring tussen de bloedbanen en de banen van de zenuwen in onze hersenen. Als je migraine hebt of denkt te hebben is het verstandig om langs de huisarts te gaan om advies te vragen. Hij kan eventuele pijnstillers voorschrijven en onderzoeken wat mogelijk de oorzaak is van je migraine.

Hoofdpijn door overspannenheid of burn-out

Een van de klachten van overspannen zijn of het hebben van een burn-out is weekendhoofdpijn. Doordeweeks zal je hard werken en dat eist veel spanning van je lichaam en geest. In het weekend kan je rustiger aan doen, hetgeen voor hoofdpijn kan zorgen als je overspannen bent. Andere klachten zijn vermoeidheid, extra gevoelig zijn voor geluid en geen energie meer hebben als je thuiskomt van je werk.

Hoofdpijn bij Pfeiffer

Ook als je Pfeiffer hebt zal je veel last van hoofdpijn kunnen hebben. Naast de hoofdpijn zal je last hebben van koorts, veelvoudig zweten, opgezette keelamandelen, opgezette lymfklieren en een gevoelige buik door een opgezette milt.

Hoofdpijn door een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan ook hoofdpijnklachten met zich meebrengen. Een hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door leeftijd, overgewicht, diabetes, nieraandoeningen, verkeerde voeding en erfelijkheid. Helaas merk je pas echt wat van hoge bloeddruk als er sprake is van een erg hoge bloeddruk. Naast hoofdpijn kan je dan problemen met zicht krijgen, duizeligheid en kortademigheid.

Wellicht ook interessant....