Mediblog

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie. Bij hooikoorts ben je met name allergisch voor pollen van gras, planten en bomen. De pollen die hun stuifmeel per wind vervoeren zijn de boosdoener. Hooikoorts komt over het algemeen in een bepaald seizoen voor. Het is dus mogelijk dat je een groot deel van het jaar geen last hebt van hooikoorts in tegenstelling tot een allergie voor bijvoorbeeld stof of bepaald voedsel dat blijvend is.

Hooikoorts klachten

Zodra iemand met hooikoorts in contact komt met pollen dan zullen er zich klachten voordoen. Zolang er geen contact is met de pollen zullen er ook geen klachten zijn. Welke klachten je precies krijgt is per persoon verschillend. Ieder lichaam reageert namelijk anders op de aanwezigheid van de pollen. Hooikoorts komt dus voor in de groeiperiode van de planten en het gras dat zijn stuifmeel per wind laat verschepen. Over het algemeen is gras de grootste boosdoener omtrent hooikoorts. De pollen dringen je lichaam binnen en worden door je lichaam gezien als “gevaarlijk”. Hierdoor krijg je een allergische reactie.

Wat zijn de algemene symptomen van hooikoorts?

  • Over het algemeen raken mensen met hooikoorts sneller vermoeid.
  • Je kunt last krijgen van hoofdpijn.
  • Het kan voorkomen dat je een gevoel van lusteloosheid hebt.

Specifieke symptomen hooikoorts

Er zijn een aantal specifieke symptomen die kenmerkend zijn voor hooikoorts.

Last van de neus.

Mensen met hooikoorts hebben vaak klachten aan de neus. Over het algemeen lijkt dit op een verkoudheid die escaleert. Het slijmvlies in de neus zwelt op en hierdoor ontstaat er jeuk en irritatie. Dit leidt op hun beurt tot niesbuien. Doordat de slijmvliezen zijn opgezwollen raakt de afvooer van de bijholtes naar de neus ook verstopt. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je een zwaar hoofd hebt en hoofdpijn krijgen net boven je ogen. Als hier niks aan gedaan wordt dan kun je voorhoofdsholteontsteking krijgen.

Last van de ogen.

Ook last van de ogen is een veel voorkomend verschijnsel van hooikoorts. Je krijgt last van jeukende ogen, maar er kan ook een branderig gevoel ontstaan. Hierdoor krijg je last van traanogen. Je oogleden kunnen op gaan zwellen waardoor het oogwit rood wordt en kun je overgevoelig raken voor daglicht of zelfs licht van je lampen thuis.

Last van de mond, keel en oren.

Hooikoorts kan ook zorgen voor symptomen die inhouden dat je last van de mond, keel of oren krijgt. Er kan een kriebel in je mond, keel en oren zitten, waardoor je constant het gevoel hebt dat je moet hoesten of wilt gaan krabben. Je kunt ook een enorm droge keel krijgen en een brandend gevoel van irritatie in je keel.

Last van de longen.

Een van de klachten van hooikoorts is last van de longen. Je kunt last krijgen van de kriebelhoest. Je kunt kortademig raken of zelfs door hevig hoesten hyperventileren.

Last van de huid.

Last van de huid is ook een van de klachten van hooikoorts. Over het algemeen zijn de klachten van de huid te omschrijven als een jeukende en geïrriteerde huid. De huid kleurt rood en kan opzwellen.

Andere ziektes?

Bovenstaande symptomen kunnen ook komen door een andere allergie en kunnen niet per se te wijten zijn aan hooikoorts. Gaan de klachten niet weg of weet je niet zeker wat je hebt? Ga dan altijd naar je huisarts. Je huisarts kan je vertellen wat je hebt en wat je er aan kunt doen.

Wellicht ook interessant....