Mediblog

Jeuk

De klacht jeuk is een lastig te omschrijven, als irritant ervaren gevoel of sensatie die de neiging veroorzaakt om te krabben of te schuren op de jeukplek. Omdat jeuk vaak veroorzaakt wordt door beestjes, parasieten of kleine stofjes, is de functie van jeuk dat degene die er last van heeft deze beestjes, parasieten of stofjes van zijn lichaam af krabt en zo ziektes voorkomt.

Oorzaken van jeuk

Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Jeuk kan door een ziekte of aandoening worden veroorzaakt, maar ook door een klein stofje dat toevallig op je huid is beland. Hieronder volgen een paar voorbeelden van aandoeningen en ziektes waarvan een van de klachten jeuk betreft. Dat je jeuk hebt betekent niet meteen dat je een of meer van de onderstaande aandoeningen of ziektes hebt. Ga naar een dokter voor advies.

Chlamydia

Chlamydia is een soa, dat zorgt voor klachten als jeuk bij de anus of een slijmerige afscheiding uit je anus. Pijn bij het urineren kan ook een symptoom zijn. Helaas kent chlamydia verder weinig symptomen.

Soa

Soa’s in het algemeen hebben ook vaak jeuk als een van de klachten. Zo is jeuk in de schaamregio, aan de geslachtsdelen of bij de anus een symptoom van een soa. Dit kan gepaard gaan met pijn tijdens het urineren of tijdens de seks, pijn in de onderbuik of zweren, uitslag of wratjes.

Allergie

Als je allergisch bent zal je vaak last hebben van symptomen als jeuk en uitslag. Ook zal je bij een allergie last kunnen krijgen van een loopneus, tranende ogen, benauwdheid en hooikoorts.

Diabetes type 2

Jeuk kan zelfs een aanwijzing zijn dat iemand diabetes type 2 heeft. Naast symptomen als te veel glucose in het bloed of te weinig glucose in het bloed, het feit dat wondjes langer nodig hebben om te genezen en troebel zicht, is ook jeuk in de genitaliën een symptoom van diabetes type 2.

Spruw

Jeukklachten kunnen ook symptomen zijn van spruw. Spruw is een schimmelinfectie. Symptomen van spruw bij de vrouw zijn o.a. jeuk, pijn aan de tepel of in de borst als je je baby voedt, jeukende of brandende tepels met een fellere kleur dan normaal en vaginale schimmelinfectie. Spruwsymptomen bij de man en bij baby’s zijn een wit laagje op de tong, aan de wangen of aan de binnenkant van de lippen.

Wellicht ook interessant....