Mediblog

Wat is een cyste?

Een cyste wordt uitgesproken als een kieste. Een cyste kan bestaan uit lucht, uit vocht of uit een semi-vast materiaal. Een cyste beschikt over een semipermeabele wand. Hierdoor kan er wel vocht in de cyste, maar kan er geen vocht uit. Op die manier groeit de cyste gestaag. Een cyste is niet te verwarren met een abces. Een abces is namelijk een ophoping van pus. Over het algemeen verdwijnt de cyste vanzelf weer, maar wanneer dit niet het geval is kan de cyste middels een simpele operatie verwijderd worden.

Ingenestelde bacterie cyste

De term cyste wordt ook weleens gebruikt voor een cel voor een ingenestelde bacterie. De cel kan gemakkelijk een kritieke periode overleven omdat de bacterie in een rusttoestand verkeert.

Soorten cystes

Afhankelijk van de locatie krijgt de cyste een eigen naam. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Atheroomcyste

Een symptoom van een atheroomcyste is een holte in de huid waar in plaats van talg, verweekte hoornschilvers zijn opgehoopt. Deze cyste ontstaat zodra zowel de afvoergang als de uitgang afgesloten zijn van de haarfollikel en zowel de talkklier. De atheroomcyste is geheel onschadelijk en kan vanzelf weggaan. Het is mogelijk dat de cyste weer terugkomt, waardoor het verstandig is om de cyste te laten verwijderen zodra deze zich voordoet. Deze cyste kan namelijk wanneer er niks aangedaan wordt wel vervelend worden, door uit te groeien tot een abces.

Haarnestcyste

Verschijnselen van een haarnestcyste zijn een holte die zich in de huidplooi bevindt, met name in de bilspleet. De huidplooi zorgt ervoor dat de haren ingegroeid raken. Dit komt met name voor bij mensen die een zittend beroep hebben. Door besmetting loop je kans op een ontsteking en kan er zich een abces vormen. Alleen wanneer de cyste ontstoken raakt krijg je klachten. Middels een chirurgische ingreep kan dit probleem verholpen worden.

Polycysteus-ovariumsyndroom

Polycysteus-ovariumsyndroom wordt ook wel PCOS genoemd en bestaat uit een aantal samenhangende afwijkingen en klachten. Over het algemeen gaat het om kleine cysten die zich in de eierstokken bevinden. De afwijkingen worden wellicht veroorzaakt door een afwijking in de hormonen. Hierdoor ontstaan er meerde cystes in de eierstokken. Als gevolg groeien de eicellen niet tot erg onregelmatig. Hierdoor ontstaat er geen of wederom regelmatig een eisprong. Vrouwen kunnen dus onregelmatig menstrueren of helemaal niet menstrueren. De vrouw is hierdoor minder vruchtbaar, maar een hormoonbehandeling kan dit alles verhelpen.

Polycysteuze nieren

Bij deze vorm worden er veel cystes in de nieren gevonden. Wanneer er 1 cyste gevonden wordt in de nier dan is dit geen probleem, maar zodra een groot deel van de nier wordt bewoond door cystes dan kan dit leiden tot nierfalen.

Cystes zijn meestal niet gevaarlijk

Over het algemeen zijn cystes op zichzelf niet gevaarlijk, maar een teveel aan cystes of een cyste waar geen aandacht aan wordt besteed kan voor vervelende pijn of ongemak zorgen. Het is daarom verstandig om naar de huisarts te gaan, als je vermoedt dat je een cyste hebt. Het kan in elk geval geen kwaad om er even een dokter naar te laten kijken.

Wellicht ook interessant....