Mediblog

Bekkeninstabiliteit

Je bekken bestaat uit drie gedeeltes die allemaal met elkaar verbonden zijn, waardoor ze beweeglijk zijn en je zonder problemen allerlei bewegingen kunt doen. Er zitten banden tussen die je bekken bij elkaar houden. Bij een zwangerschap is het zo dat je lichaam en vooral het gedeelte rondom je bekken soepeler wordt. Dit is om de baby zoveel mogelijk ruimte te geven en de bevalling zo makkelijk mogelijk te maken. Maar het kan ook voorkomen dat de bekken te soepel worden en het dus te los gaat zitten. De banden die tussen de bekken zitten worden dan te veel belast en kunnen beschadigingen oplopen. Dit is wat we als bekkeninstabiliteit kennen.

4 soorten bekkeninstabiliteit

Er zijn vier verschillende soorten bekkeninstabiliteit: hormonaal, mechanisch, een combinatie hiervan en bekkeninstabiliteit als gevolg van een ongeluk. Als je bekkeninstabiliteit hebt, heb je in de meeste gevallen erge pijn in en rondom de bekken. Je kunt die pijn verwachten rondom het schaambeen, aangezien dit het onderste middengedeelte is van het bekken. Heupen en de achterkant van je been kunnen ook zeer gaan doen bij bekkeninstabiliteit. In de meeste gevallen is het zo dat die pijn voorkomt bij bepaalde bewegingen. Als je zit hoef je bijvoorbeeld niets te merken, maar als je ineens opstaat kan het zijn dat je pijnscheuten krijgt.

Doordat de bekken te soepel worden kan het zijn dat er te veel beweeglijkheid in de gewrichten ontstaat, wat uiteraard niet goed is. Als je intensief aan een sport doet terwijl je jong bent, kan het ook zijn dat de bekken al wat soepeler gaan worden. Daarna is het zo dat hoe ouder je bent als vrouw, hoe meer kans je erop hebt bekkeninstabiliteit te krijgen. Ook door een bepaald ongeluk kan het zijn dat de bekken instabiel worden en beschadigd raken. Op die manier krijg je bekkeninstabiliteit.

Behandeling bekkeninstabiliteit

Het is niet zo gemakkelijk om bekkeninstabiliteit te behandelen en er van af te komen. Het belangrijkste als een bekkeninstabiliteit wordt vastgesteld is, dat er een goede fysiotherapie wordt toegepast. Mocht het zo zijn dat je sport, is een goede begeleiding noodzakelijk. Doe geen willekeurige dingen. Ook bij de bevalling moet begeleiding aanwezig zijn om het niet nog erger te maken. Je doet het dus eigenlijk zelf, met een begeleidingsprogramma voor de dagelijkse bezigheden maar ook voor hobby’s.

Niet teveel overbelasten is een van de belangrijkste dingen die je kan doen. Voor de rest is het dus goed om een professionele begeleiding te regelen, die je helpt bij de behandeling van de bekkeninstabiliteit.

Wellicht ook interessant....