Mediblog

Syndroom van Tietze

Als je het hebt over het syndroom van Tietze, dan gaat het om een chronische ontsteking die zich bevindt tussen de ribben en de borstbeen, in de kraakbeenverbindingen. Het is gelukkig geen slechtaardige ontsteking, maar het is alsnog vervelend. Deze ontsteking gaat namelijk bijna altijd gepaard met erg sterke pijn, wat uiteraard zeer vervelend is. Normaal gesproken is het kraakbeen in de borstkas ervoor dat deze zonder problemen kan blijven bewegen tijdens de ademhaling. Het is dan ook logisch dat het erg pijnlijk wordt tijdens zo’n ontsteking, aangezien elke ademhaling een kwelling kan zijn. Het syndroom van Tietze treedt op als ook onderaan het borstbeen het kraakbeen opzwelt.

Het syndroom van Tietze valt onder ontstekingsreuma ’s.

Normaal gesproken is er van buitenaf niet zoveel te zien bij het syndroom van Tietze, maar het kan zijn, als het erg gezwollen is, dat er ook aan de buitenkant een zwelling te zien is. Het kan ook wel eens voorkomen dat er spasmes zijn in de borstspieren. Het kan nog meer pijn veroorzaken als je moet niezen, hoesten of kuchen, of als er om een of andere reden op de pijnlijke plekken gedrukt wordt. Het syndroom van Tietze valt onder ontstekingsreuma ’s.

Hoe ontstaat het syndroom van Tietze

Het is helaas in de medische wereld nog niet duidelijk waardoor het syndroom van Tietze ontstaat en wat de aanleiding is. Er zijn namelijk geen aparte dingen gevonden in het bloed, en ook kun je op scans de zwelling van het kraakbeen niet eens zien. Het is dus niet altijd even eenvoudig om vast te stellen dat het daadwerkelijk om het syndroom van Tietze gaat. Wat er veel gedaan wordt, is het uitsluiten van andere aandoeningen. Als je lang pijn blijft houden is het sowieso aan te raden om even langs de huisarts te gaan zodat deze het kan onderzoeken.

Klachten

Net als elke andere aandoening gaat ook het syndroom van Tietze gepaard met bepaalde klachten en symptomen. Deze kunnen langzaamaan ontstaan, maar het kan ook zijn dat er plotseling veel klachten zijn. Ook verschilt de duur van de pijn. Het kan zijn dat je er maar een paar dagen last van hebt, of een paar maanden, maar het kan ook zijn dat het niet meer weggaat. Ook paniek- of angstaanvallen kunnen het gevolg zijn van het syndroom . Gewone pijnstillers zijn meestal het beste om de pijn te bestrijden. Maar ook een spuit op de pijnlijke plek door de arts is niet ongebruikelijk. Je merkt dus dat dit geen aandoening is die eenduidig ergens vandaan komt of verholpen kan worden. Doe daarom eerst zelf goed onderzoek, ga bij een arts langs, en bespreek hoe je er het beste weer vanaf komt.

Pijn

Pijn kan verholpen worden door het gebruik van medicijnen. Ga eens bij je arts informeren of het gebruik van een TENS apparaat kan helpen om de pijn te onderdrukken.

 

Wellicht ook interessant....