Mediblog

Pijn in de onderrug?

Last van pijn in de onderrug?

Dan is er sprake van een dagelijkse zeurende pijn of van een acute pijn. Ook kan er sprake zijn van pijn in onderrug bij zwangerschap. In de onderrug bevinden zich vele organen die pijn in onderrug kunnen veroorzaken.
Zo bevinden zich in de onderrug :

  • Spieren en weefsels
  • Pezen
  • Zenuwen en zenuwwortels
  • Allerlei gewrichten
  • Schijven van de wervelkolom

Problemen met een van deze organen kunnen al snel leiden tot lage rugpijn en kunnen u het leven zeer onaangenaam maken. Vaak zal daarbij uitstraling naar andere delen van het lichaam plaatsvinden en is de kans op pijn of bijvoorbeeld tintelingen in andere delen van het lichaam zeer goed voorstelbaar. Indien de pijn in onderrug niet behandeld wordt kan de pijn zelfs chronisch worden hetgeen weer tot meer en langdurige klachten kan leiden.

Klachten in de onderrug

Klachten in de onderrug komen zeer vaak voor. Bijna iedereen heeft er weleens mee te maken. Spierpijn is vaak de oorzaak van problemen met de rug. Spierpijn verhelpen kan op verschillende manieren.
De symptomen van rugklachten in de onderrug en de pijn op zich kunnen zeer verschillend zijn per persoon. Zo kan een simpele spierverrekking in de rug zeer vervelend en pijnlijk zijn, waarbij huisartsbezoek tot de mogelijkheden kan behoren, terwijl een verschuiving van een wervel tot minder pijn kan leiden. Het is dus voor iedereen verschillend.
Toch is het enorm belangrijk de exacte oorzaak van pijn in onderrug te kennen. Het hebben van rugklachten in de onderrug is bepaald geen pretje. Het is een eerste stap naar een effectieve behandeling van de klachten. Houden klachten en pijn dus gedurende langere tijd aan, is een bezoek aan de huisarts zeer aan te raden. Op deze manier, vroegtijdig erkennen van de problemen, kan de behandeling worden gestart. En dat zorgt weer voor het verminderen op de kans tot chronische lage rugpijn.

Het hebben van lage rugklachten

Wanneer dienen lage rugklachten direct behandeld te worden en wanneer kunt u de lage rugklachten even aankijken ? Indien u lage rugklachten krijgt naar aanleiding van een trauma (bijvoorbeeld een val of een ongeval) is acute behandeling door een arts zeer aan te bevelen. Datzelfde geldt als uw lage rugpijn gepaard gaat met :

  • Hoge koorts en rillingen
  • Recent gewichtsverlies
  • Als u al bijvoorbeeld slecht ter been bent
  • Darm of blaas incontinentie
  • Als u problemen heeft bij het plassen of de stoelgang
  • Als u tevens hevige buikpijn heeft

Indien u last heeft van lage rugklachten en bovendien een van bovenstaande klachten heeft is het vereist dat u direct een arts raadpleegt voor behandeling. De huisarts zal u in veel gevallen direct doorsturen naar een specialist die de behandeling ter hand zal nemen.

Zeurende pijn in onderrug

Als u al een tijd last heeft van een zeurende pijn in de onderrug, is een huisartsenbezoek ook raadzaam. Wellicht is er een ernstiger probleem dat een medische behandeling behoeft. Blijf er dus niet te lang mee rondlopen. Zeker als de zeurende pijn in de onderrug gepaard gaat met andere klachten als bijvoorbeeld gewichtsverlies of bijvoorbeeld hevige buikpijn is het echt noodzakelijk om direct een arts te raadplegen.
Zeurende pijn in de onderrug kan duiden op andere ernstigere problemen. Als u maar tijdelijk met deze pijnen wordt geconfronteerd kan rust een prima middel zijn om te genezen. Let er dus op bijvoorbeeld de rugspieren niet te zwaar te belasten voor een paar dagen. Duurt de zeurende pijn in de onderrug langer aan, ga dan zeker even naar de huisarts.

Pijn is te verlichten door een TENS.

Een TENS apparaat kan pijn verlichten maar neemt niet de oorzaak weg. Het verlicht de pijn door middel van zachte elektrische schokken die via de huid naar de zenuwen gestuurd worden. Elektrische pulsen activeren het natuurlijk vermogen van het lichaam om pijn te onderdrukken door de overdacht van pijnsignalen naar de hersenen te blokkeren. Het gebruik van een TENS is wetenschappelijk bewezen *. Fysiotherapeuten, behandelaars en specialisten zijn bekend met het gebruik van het TENS apparaat.
*K.A. Sluka, D. Walsh (2003). Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation: Basic Science and Clinical Effectiveness. The Journal of Pain. 4 (3): 109-121.


Wellicht ook interessant....