Mediblog

Symptomen aids

Wat is aids?

Aids is een ziektebeeld veroorzaakt door het retrovirus HIV. Het is afgeleid van de Engelse benaming acquired immune deficiency syndrome. De ziekte aids heeft te maken met het afweersysteem. Bij mensen met aids worden cellen die zorgen voor het immuunsysteem niet voldoende meer aangemaakt, waardoor je veel kwetsbaarder wordt voor relatief ongevaarlijke ziektes. Infecties die gezonde mensen doorstaan, kunnen dodelijk zijn voor mensen met aids. aids is een ernstige ongeneeslijke ziekte.

HIV – oorzaak Aids

Hoe wordt aids veroorzaakt? Aids wordt zoals hierboven omschreven veroorzaakt door het hiv-virus. Oorspronkelijk kwam het hiv-virus enkel voor bij apen. Vermoedelijk door het toegenomen contact tussen mens en aap is het hiv-virus bij de mens terechtgekomen. Hiv is een virus, dat kan worden overgedragen wanneer de bloedsomloop of slijmvlies van een gezond mens in aanraking komt met besmette lichaamsvloeistoffen als bijvoorbeeld bloed, moedermelk, sperma of vaginale uitscheiding.

Aids symptomen

Het belangrijkste symptoom van aids is het afbreken van het immuunsysteem van het lichaam. Dit maakt het slachtoffer zeer kwetsbaar voor allerlei ziekten, die een gezond mens niet zouden deren.  Een onschuldig griepje kan voor een aidspatiënt dodelijk zijn. Veel voorkomende symptomen en verschijnselen, die erop kunnen wijzen dat iemand aids heeft zijn:

  • veel gewichtsverlies zonder aanwijzende reden
  • enorme moeheid
  • koorts
  • kortademigheid
  • aanhoudende diarree
  • nachtzweten

Aids en infecties

Aids tast in een later stadium het afweersysteem dusdanig aan, dat men last krijgt van allerlei infecties, die gebruik maken van de verzwakte positie van het slachtoffer. Men noemt deze infecties  opportunistische infecties. Enkele voorbeelden van opportunistische infecties zijn onder andere longontsteking, toxoplasmose, herpes, spruw, CMV (veroorzaakt oogaandoeningen), tuberculose en salmonella.

Incubatieperiode HIV

Veel mensen weten niet dat ze besmet zijn met het hiv-virus, omdat het erg lang kan duren voor het virus klachten kan veroorzaken. De periode tussen besmetting van het virus en de eerste klachten is de zogenaamde incubatieperiode. Deze periode is bij hiv en aids afhankelijk van de persoon. Bij een gezond persoon kan de incubatieperiode langer duren, dan bij een persoon die bijvoorbeeld al leed aan een chronische ziekte. Sommige mensen ontwikkelen helemaal geen symptomen, maar de meeste mensen die besmet raken, ontwikkelen in een korte periode na besmetting een zogenaamde conversiegriep. Deze conversiegriep veroorzaakt griepachtige verschijnselen als koorts, misselijkheid, hoofdpijn, nachtzweten. Deze griep duurt meestal korter, maar is een stuk heftiger dan een normale griep. De symptomen verdwijnen na een paar dagen en de persoon voelt zich weer helemaal goed. Het kan jaren duren voordat iemand echt aids ontwikkelt, maar iemand die besmet is met het hiv-virus, kan het virus wel overdragen aan andere personen.

Aids voorkomen

Aids kan je vooral voorkomen door veilige seks te hebben. Gebruik een mannelijke of vrouwelijke condoom. Mocht je drugs gebruiken, dan moet je geen naalden van andere mensen gebruiken, omdat deze het hiv-virus kunnen overdragen. Als iemand aids heeft, is het heel belangrijk dat je geen bloedcontact met hem of haar hebt. In het geval dat iemand met aids een open wondje heeft, kan contact met een wondje van een andere persoon de ziekte aids al overdragen.

Wellicht ook interessant....