Mediblog

Ziekte van Bechterew

Wat is de ziekte van Bechterew

Als je de ziekte van Bechterew hebt, dan is er sprake van een gewrichtsontsteking van de wervelkolom. In 1892 werd de ziekte voor het eerst beschreven, en wel door een Russische neuroloog, genaamd Vladimir Bechterew, vandaar de naam. De ontsteking van de gewrichten die zich in de wervelkolom bevinden, zorgen voor veel pijn en stijfheid waardoor bewegen niet altijd even prettig is. De ziekte treedt het meeste op bij mensen tussen de 15 en 35 jaar, en ook mannen krijgen de ziekte vaker dan vrouwen. Als je een röntgenfoto van een wervelkolom bekijkt met de ziekte van Bechterew, zie je dat de wervels aan elkaar zijn vastgegroeid.

Verschijnselen en klachten

Bij de ziekte van Bechterew komen er ook een aantal verschijnselen en klachten voor. Het is geen ziekte die je meteen opmerkt. De klachten komen sluipend voor en na een tijd zul je bemerken dat het dat misschien zou kunnen zijn. Het kan tot jaren duren voordat er een diagnose voor de ziekte van Bechterew gesteld kan worden. Het begint meestal met lage rugpijn en stijfheid. Van daaruit kunnen er nog andere klachten optreden, onder andere ook in andere organen. Zo kan er een ontsteking van de iris voorkomen.

Andere klachten

Er kan echter ook sprake zijn van darmklachten of psoriasis. Als je slaapt kan het zijn dat je een beklemmend gevoel op de borst hebt, wat een onaangenaam gevoel is. In de ochtend als men opstaat, zal het vaak zo zijn dat de rug stijf is en dat het pijn doet om te bewegen. Wel is het zo dat als je meer beweegt de pijnklachten wel wat afnemen.

Als er klachten zijn van stijfheid en pijn in de rug dan kan men het beste bij de dokter langsgaan. De diagnose wordt aan de hand hiervan en aan de hand van bloedonderzoek en röntgenonderzoek gesteld. Er is een bepaald kenmerk in het bloed wat vaak voor de ziekte van Bechterew zorgt.

Wat kun je doen?

Als je niets doet aan de ziekte dan zullen de wervels aan elkaar groeien en zal het steeds moeilijker worden te bewegen. Bij de ziekte van Bechterew moet de wervelkolom zo recht mogelijk gehouden worden. Ook ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven. Fysiotherapie kan worden gebruikt om de houding van iemand te verbeteren en om ervoor te zorgen dat het allemaal niet uit de hand loopt. Een echte genezing is er niet, maar het is wel mogelijk om de klachten te verminderen en om het wat dragelijker te maken. De pijn kun je ook verminderen met een TENS apparaat. Gerelateerde aandoeningen zijn bekkeninstabiliteit en een hernia operatie.

 

Wellicht ook interessant....