Mediblog

Nierbekkenontsteking bij baby’s

Nierbekkenontsteking ofwel Pyelitis bij baby’s

Jonge kinderen en zuigelingen zijn kwetsbaar en lopen kans op het ontwikkelen van een nierbekkenontsteking. De diagnose is lastig te stellen omdat de symptomen zeer vergelijkbaar zijn met blaasontsteking.

Symptomen bij een baby

De baby is meer huilerig dan anders, misselijkheid, braken, koorts en minder plassen. Ook kán de urine donkerder/troebel zijn en bovendien anders ruiken dan normaal. Baby’s zijn eerder geprikkeld en slapen slecht. Mogelijk is er eerder een blaasontsteking aan vooraf gegaan, waarna de bacteriën via de urinewegen omhoog zijn gekropen richting het nierbekken om aldaar een infectie te veroorzaken.

Behandeling pyelitis bij baby’s

Een pyelitis (nierbekkenontsteking) bij baby’s wordt doorgaans behandeld met intraveneuze antibiotica, hiervoor is een ziekenhuisopname vereist. Dit komt doordat zuigelingen kwetsbaar zijn en bovendien de medicatie nog niet kunnen innemen via de orale weg (drinken). Ook bestaat er een gerede kans op uitdroging bij het ziektebeeld.

Afwijking in de urinewegen

Nierbekkenontsteking komt niet vaak voor bij zuigelingen, zo wel, dan is het mogelijk te wijten aan een afwijking in de urinewegen. Door deze malformatie ontstaat er wellicht stuwing van urine omdat urineren wordt bemoeilijkt door (gedeeltelijke) obstructie richting de blaas. De vorm en functionaliteit van de urinewegen kan worden beoordeeld met een zogeheten “mictiecystogram”. Tijdens dit onderzoek wordt er een echo van de urinewegen gemaakt terwijl het kind plast.

Mictiecystogram

Deze term bestaat uit drie delen: mictie (plassen), cysto (blaas), gram (inzichtelijk maken). Tijdens de test wordt er tijdens het urineren gekeken of de urine de goede richting op gaat, niet terug vloeit of ergens blijft ‘hangen’. Op de beelden kan ook de vorm en ligging van de urinewegen inzichtelijk worden gemaakt. Zodoende kunnen de specialisten zien of er ergens een anatomische afwijking van de urinewegen bestaat. Het onderzoek duurt circa 30 tot 45 minuten. Het wordt ook wel een echo van de urinewegen genoemd.

Patiënteninformatie

Voor meer informatie omtrent de mictiecystogram raden wij onderstaande link aan: Patientenfolder

Wellicht ook interessant....