Mediblog

Spit in de rug

Wat is spit in de rug eigenlijk ?

Een andere naam voor spit in de rug is lage rugpijn. Het komt zeer vaak voor in Nederland. In vele gevallen kunnen mensen meerdere malen spit krijgen. Behandeling van spit in de rug is belangrijk en voorkoming ervan natuurlijk ook. In veel gevallen wordt deze rugpijn veroorzaakt door overbelasting van de rug.

Hierdoor ontstaat een hevige pijn tussen het gebied tussen het laagste deel van de onderrug en de billen. Zoals gezegd gaat spit met een hevige pijn. Opstaan uit bed of uit een stoel wordt door de pijn enorm lastig. Hierdoor ontlasten mensen vaak hun rug door deze nauwelijks meer te bewegen. In veel gevallen durven mensen niet eens uit bed te komen en de rug daardoor dus helemaal niet meer te belasten.

Oorzaken van spit in de onderrug

Waardoor kunnen we deze vorm van rugpijn krijgen ? Die vraag is eigenlijk altijd op dezelfde manier te beantwoorden. Spit in de onderrug wordt voornamelijk veroorzaakt door overbelasting van de rug. Verkeerd of te snel een zwaar voorwerp tillen, een verkeerde beweging maken kan direct tot gevolg hebben, dat we met dit probleem worden geconfronteerd. Daarnaast wordt het vaak veroorzaakt door het langdurig belasten van de (onder)rug, bijvoorbeeld door zwaar werk gedurende de dag. Deze inspanning van de spieren kan ook tot rugspieren pijn leiden.

Het komt vaak voor dat deze vorm van lage rugpijn gepaard gaat met spanningen of bijvoorbeeld langdurig eenzelfde houding aannemen. Daarnaast staat vast dat een matige lichamelijke conditie ook vaak de oorzaak kan zijn.

Lage rugpijn gaat vaak vanzelf weer over. Na verloop van tijd zult u merken dat u zich weer gemakkelijk kunt bewegen. De aandoening is dus niet als zeer ernstig te betitelen. Probleem vaak wel dat de pijn langdurig kan zijn. Soms kan spit een aantal weken flink last bezorgen.

Voorkomen van spit

Kunt u het voorkomen ? Tot op zekere hoogte wel. U kunt zelf een aantal zaken in overweging nemen die de kans op spit kunnen verlagen :

  • Zorg ervoor dat de rug en rugspieren in goede conditie zijn en blijven. Doe regelmatig oefeningen.
  • Probeer altijd op uw houding van de rug te letten en zorg ervoor dat u niet te lang in de verkeerde houding blijft.
  • Probeer plotselinge bewegingen te voorkomen. Spaar de onderrug en beweeg langzaam en behoedzaam.

Probeer zwaar tillen te voorkomen. Als u toch moet tillen, buig dan ook door de knieën, waardoor uw benen te zware werk doen in plaats van uw rug.

Probeer toch in beweging te blijven als u geconfronteerd wordt met spit. Beweging en oefening kan helpen bij de genezing van spit. Pijnstillers kunnen de pijn verlichten.

Wanneer naar de huisarts ?

Als u veel last heeft van chronische rugpijn is het altijd beter om een huisarts te raadplegen. Datzelfde geldt voor spit. Als u veelvuldig met deze aandoening geconfronteerd wordt is raadpleging van een huisarts noodzakelijk. De overige gevallen waarbij een huisartsenbezoek noodzakelijk is :

  1. Bij ondraaglijke pijn.
  2. Bij uitstraling naar de benen of een dof gevoel in de benen wordt gevoeld.
  3. Nadat de spit niet weg gaat na ongeveer 4 weken
  4. Als u bij de spit andere problemen ondervindt, bijvoorbeeld moeite met plassen.
  5. Als u zich gewoon vindt dat uw huisarts uw klachten moet bekijken.

 

Wellicht ook interessant....