Mediblog

Hartinfarct

Wat is een hartinfarct?

Een hartinfarct is een plotselinge afsluiting van de kransslagader, waardoor een gedeelte van de hartspier geen zuurstof meer krijgt. Als er dan niet op tijd wordt ingegrepen, kan hierdoor onherstelbare schade worden aangericht. Hartinfarcten komen zowel bij mannen als vrouwen voor, in de meeste gevallen bij mensen boven de 35 jaar. Een hartinfarct kan levensbedreigend zijn.

Symptomen hartinfarct

Welke symptomen kan kunnen duiden op een hartinfarct? Een hartinfarct gaat meestal samen met een plotselinge hevige pijn in de borst met uitstraling naar schouders en rug en uitstraling naar de kaak. De meeste mensen die een hartinfarct hebben gehad, hadden voor die tijd al last van pijn op de borst.

Andere verschijnselen die gepaard kunnen gaan met een hartinfarct zijn misselijkheid, transpireren en een koude, bleke huid. Tijdens het hebben van een hartinfarct kan men in de war zijn en is men vaak kortademig. Bij een ernstige infarct kan men zelfs het bewustzijn verliezen. Een  gedeelte van de infarcten verloopt zonder deze symptomen.

Oorzaak hartinfarct

De oorzaak van een hartinfarct is een verstopping/ afsluiting van de kransslagader en is meestal het gevolg van aderverkalking. Er ontstaat in de loop van de jaren een verdikking in de wand van de ader. Zo’n verdikking van de aderwand kan plotseling breken, gaan bloeden of scheuren en deze veranderingen zorgen ervoor dat de ader volledig wordt afgesloten. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend, wel spelen factoren als roken, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol hierin een belangrijke rol, evenals erfelijkheidsfactoren. Ook hebben mannen een verhoogde kans op het dichtslibben van de kransslagader. Verder hebben mensen die te weinig bewegen, diabetes hebben, overgewicht hebben of lijden aan stress een verhoogde kans op een verstopping van de kransslagader en daarom op het krijgen van een hartinfarct.

Voorkomen hartinfarct

Het is niet mogelijk om een hartinfarct te voorkomen. Wel kan je de risico’s op een hartinfarct verminderen door niet te veel alcohol te drinken, niet te veel te roken en voldoende te bewegen. Mensen met overgewicht hebben namelijk een groter risico om een hartinfarct te krijgen. Het is ook verstandig om op je eetpatroon te letten en gezond te eten.

Overleven en overlijden hartinfarct

Als er bij het optreden van een hartinfarct niet snel wordt ingegrepen, kan men er aan overlijden. Overleeft men een hartinfarct kunnen er vaak complicaties optreden, die de levensstandaard ernstig aantasten.

Ziekenhuisopname hartinfarct

Tijdens de ziekenhuisopname, die onvermijdelijk is, worden verschillende onderzoeken uitgevoerd om de ernst van de infarct te kunnen vaststellen, wat de gevolgen van het hartinfarct zijn en wat voor behandeling er moet gaan plaatsvinden.

Revalidatie hartinfarct

Elke hartinfarct patiënt komt in een revalidatieproces terecht. Tijdens dit proces moet men handelingen verrichten onder begeleiding, zoals bijvoorbeeld fietsen en traplopen. Na een traploop test en een inspanningstest mag men weer naar huis, waar men wel verder moet gaan met een persoonlijk oefenprogramma. Na verloop van tijd kunnen de meeste mensen weer zonder medicijnen hun normale leven weer oppakken. Wel worden slechte gewoontes als roken, alcohol, ongezond eten en weinig bewegen afgeraden.

Wellicht ook interessant....