Mediblog

Kinderziektes : Rodehond en de Bof

Tijdens de jeugdjaren kan een mens te maken krijgen met verschillende ziektes en kwalen. Dat is een proces dat iedereen moet doorstaan. Vaak is het juist goed om bepaalde ziektes op jonge leeftijd te krijgen, omdat ze op latere leeftijd heviger kunnen zijn of langer aan kunnen houden. De meeste kinderziektes zijn onschuldig, maar in sommige gevallen kunnen er toch complicaties optreden. Het is daarom altijd goed om uw kind thuis te houden en goed in de gaten te houden. Een huisarts raadplegen zal in veel gevallen niet nodig zijn, maar kan altijd gedaan worden indien u zich zorgen maakt of het ziekteverloop niet vertrouwd.

Veel volwassenen zijn wel bekend met de hier vermelde ziektes Rodehond en de Bof hebben hier zelf in hun jonge jaren mee te maken gehad. Door het krijgen van deze ziektes op jonge leeftijd wordt er ook een bepaalde weerstand opgebouwd voor in het verdere leven. Dat is dan ook de reden dat als je deze ziektes op een latere leeftijd krijgt, het verloop veel heftiger kan zijn en de gezondheidsrisico’s ook groter zijn.

De meest voorkomende kinderziektes worden hieronder beschreven, met in het kort het verloop, de symptomen en klachten en de eventuele behandeling van de ziekte. Sommige ziektes lijken door de symptomen op elkaar, dus probeer er goed onderscheid in te maken.
Rodehond (Rubella)

Rodehond is een vervelende ziekte, ook wel rubella genoemd. Het rubellavirus komt in het lichaam terecht waardoor het al snel een onschuldige virale kinderziekte wordt. De incubatietijd is ongeveer veertien tot eenentwintig dagen. Daarna treden er verschijnselen op als lymfeknopen achter de oren en huiduitslag met rode vlekjes. Eerst beginnen deze verschijnselen op te treden in het gezicht en in de hals. Daarna verspreid dit zich vanzelf verder naar de ledematen en andere delen van het lichaam, waardoor je al in een snelle tijd na de incubatietijd onder de rode vlekken zit door deze onschuldige ziekte.

De kans dat er iets ergs gebeurt of dat er complicaties optreden is erg klein. Iedereen wordt als klein kind ingeënt in Nederland tegen onder andere rodehond of Rubella, hoe je het noemen wilt.

Het is een vervelende ziekte, maar er kan in feite niets ergs gebeuren. Als een vrouw zwanger is en de ziekte krijgt dan kan dit zeer vervelende gevolgen en zelfs afwijkingen hebben voor het kind. Er kunnen oogafwijkingen optreden bij het pasgeboren kind en dit kan resulteren in minder gezichtsvermogen en ernstige blindheid. Verlies van het gehoor, doofheid dus, kan ook optreden bij het pasgeboren kind en verder kunnen er nog hartafwijkingen optreden en afwijkingen bij de longslagader.

Waar de ziekte dus voor kinderen een vervelend maar onschuldig verloop heeft, kan het voor een zwangere vrouw en haar baby vervelende consequentie hebben. Rodehond is besmettelijk, dus zwangere vrouwen moeten altijd op hun hoede zijn bij jonge kinderen die mogelijk deze ziekte hebben.

De Bof (Parotitis Epidemica)

Ook de bof is meestal een onschuldige, virale kinderziekte. De Latijnse benaming van deze ziekte is parotitis epidemica en deze ziekte heeft als andere term dikoor, zo wordt de ziekte dus ook genoemd. Het paramyxovirus veroorzaakt deze ziekte. Het virus wordt overgedragen via de lucht of via speeksel. De incubatietijd van deze ziekte is ongeveer veertien tot eenentwintig dagen. Er zijn verschillende complicaties die kunnen optreden als u de ziekte krijgt. Wel komt het voornamelijk voor bij kinderen, dan bij volwassenen. Naast deze ziekte kunt u een hersenvliesontsteking oplopen en ook een gewone hersenontsteking. Verder kunt u last krijgen van ontstekingen aan de eileider en aan de testikel en aan de alvleesklier. Ook kan de bof leiden tot ernstige of gehele doofheid en ernstige of gehele blindheid.

Dan over onvruchtbaarheid, want dit kan namelijk ook optreden bij deze onschuldige, virale kinderziekte: de bof. Als iemand na de kindertijd de bof krijgt heeft zij in dit geval vijfentwintig procent meer kans om onvruchtbaar te raken door deze ziekte. Ook hebben mannen na de kindertijd meer kans op verdere, ontwikkelde complicaties dan bij kinderen. Omdat het simpelweg meer bij kinderen voorkomt en daarom zijn volwassenen in een ergere staat meer gevoelig. Vorig jaar in 2008 trad nog een epidemie op rond deze virale, onschuldige kinderziekte. In de bijbelgordel vooral bij de gelovigen, omdat zij niet ingeënt wilde worden tegen de bof, omdat dit simpelweg niet van het geloof mag. Het blijft een vervelende ziekte met zeer ernstige complicaties die men voor de rest van het leven zou mee kunnen dragen.

Wellicht ook interessant....