Mediblog

Bicepspees Letsel schouder

De biceps is de spier in de bovenarm die instaat voor het plooien van de elleboog. Eén pees van de spier – de lange bicepspees – loopt doorheen een nauw kanaal in de schouder om zich vast te hechten aan het labrum: de kraakbeenrand van de schouderkom.

Tendinitis

Een tendinitis of peesontsteking van deze bicepspees is een relatief vaak voorkomend probleem. De oorzaak van de ontsteking is vaak niet te achterhalen, maar kan een onderdeel zijn van impingement syndroom.

De peesontsteking is pijnlijk, vooral bij het opheffen van en het kracht zetten op de arm.

Het drukken op de pees ter hoogte van de schouder veroorzaakt een scherpe pijn.

De diagnose van tendinitis van de lange bicepspees kan soms moeilijk te stellen zijn. Met beeldvormende technieken, zoals echografie of nucleaire magnetische resonantie kan men soms vocht waarnemen rond de pees. Soms moet men overgaan tot een kijkoperatie om de diagnose te stellen.

De behandeling bestaat uit het inspuiten van ontstekingsremmers. Indien dit geen afdoende effect geeft kan men operatief ingrijpen. Tijdens de operatie kan de aanhechting van de bicepspees verplaatst worden zodat de pees niet meer door het nauwe kanaal loopt en er geen wrijving meer is met de omgevende structuren.

SLAP laesie

De schouderkom heeft een ring van kraakbeen: het labrum. Op het labrum hechten verschillende pezen en ligamenten vast, onder andere een pees van de biceps.
Een SLAP laesie is een scheur in het labrum. Meestal wordt dit veroorzaakt door een plots traume, typisch is het vallen (vb. van een trap) en proberen vast te houden met gestrekte arm.

Een SLAP laesie geeft het gevoel dat de schouder uit de kom schiet of vast komt te zitten. Vaak is er een kloppend gevoel in de schouder. Pijn treedt op bij beweging en kan ook ‘s nachts erger worden. Er treedt een verminderde beweging en krachtsverlies op.

Het stellen van de diagnose kan een uitdaging zijn. Vaak zijn beeldvormende technieken niet voldoende en zal men een kijkoperatie moeten uitvoeren. Indien nodig kan dan de aanhechting terug vastgezet worden.

Bicepspees scheur

Soms kan de lange bicepspees afscheuren, dit treedt meestal op tijdens een krachtinspanning. Meestal was er voorafgaand aan de scheur een onopgemerkte ontsteking aanwezig door impingement. De verzwakte en ontstoken pees kan makkelijker scheuren.

Een acute scheur kan optreden bij plotse excessieve kracht, zoals tijdens gewichtheffen.

Vaak is er een link met andere schouderproblemen zoals rotator cuff scheur.

Tijdens de scheur wordt een knap gevoeld. De bicepspees verzakt en het onderste deel van de bovenarm vertoont een zwelling: Popeye teken.

Een blijvende krachtvermindering van de biceps zal optreden, maar meestal behoeft deze aandoening geen behandeling.

Wellicht ook interessant....